Söndag, 24 september - vecka 38
Hela livet

”Kärleken övervinner allt”

I en insändare i VF för drygt ett år sedan friade Sarah till sin 37 år äldre pojkvän, Sten. Ålderskillnaden mellan dem ­gjorde att VF och andra tidningar ­berättade om deras historia. Den 25 februari i år gifte de sig och ­lever nu som man och hustru.

– Kärleken är något man ska vårda ömt och respektera. Jag tror att man ska akta sig för att bygga fler normer än de som redan översvämmar oss. Är det någon man älskar så lev och älska varandra, oavsett vad andra tycker, säger Sarah Johansson.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Efter det uppmärksammade frieriet åkte Sarah och Sten till Turkiet på semester. Förlovningen ägde rum på Sarahs födelsedag och tillika internationella kvinnodagen, 8 mars.

– Det har alltid legat i min ­natur att inte göra något halvdant. Det kändes som att det var rätt grej plus att det var då som vi verkligen visste att det skulle fungera.

Sarah menar att en relation prövas på nya sätt när man reser. Det ständiga umgänget gör sitt och hon blev dessutom sjuk under resan vilket innebar ­ytterligare prövningar.

– Det var något jag åt som gick mig att läcka ur alla hål och Sten fick springa omkring och hjälpa mig, då insåg jag att han var en ”keeper”.

Paret befäste beslutet genom att köpa en riktig turkisk matta tillsammans.

– Vi prutade ned den ordentligt men det var ändå något som vi egentligen inte hade råd med. Jag tänkte att vill Sten köpa en matta tillsammans med mig ändå så vill han vara kvar med mig.

Sarah berättade i den förra artikeln i VF att innan hon träffade Sten så hade hon bestämt sig för att strunta i relationer för all framtid och bli en ”galen kattkvinna” istället.

– Så vad är bättre än att gå till motpolen till det? Så några ­veckor efter resan till Turkiet skaffade vi en hund.

Sten hade för sin del inte haft några relationer på 15 år och trodde inte att han skulle vara med om några nya heller.

– Och jag har haft hund tidigare. Allt det var kapitel i mitt liv som jag trodde var över, så det är en häftig resa som Sarah tagit med mig på. Det är som jag blivit femton år yngre av att ha funnit kärleken, säger han.

Att hunden Trixie som behövde ett nytt hem omplacerades hos Sten och Sarah är bara en av många förändringar som skett i parets liv det senaste året.

– Det har varit stora förvandlingar på alla plan i mitt liv. I maj lade jag om hela min stil, det var något som jag nämnde i mitt bröllopstal. Jag har aldrig brytt mig om vad jag ätit förr, men jag blev vegan och drog med mig Sten på det, säger Sarah.

Ändringen av kost och motionen genom många promenader med Trixie har medfört att hon gått ned 20 kilo.

– Det var för att vara snäll mot min kropp. Jag har Ehlers Danlos syndrom – en bindvävssjukdom som gör att jag lider av kronisk värk och min kropp har burit på mycket mer än vad den borde. Sten däremot har gått upp i vikt vilket är bra, han var alldeles för mager.

Under året som gått har Sarah även börjat arbeta på Galleri Konstgruvan, där hon träffade Sten första gången.

– Jag har gått från att ha varit sjukskriven praktiskt taget hela mitt myndiga liv till att arbeta vid tre tillfällen i veckan. Det är en stor grej för mig som inte varit arbetsför tidigare. Jag är även helt medicinfri nuförtiden efter att ha ätit 20 tabletter per dag. Jag har slutat att snusa också, så det är många förändringar.

• Och orken till allt detta kom tack vare kärleken?

– Ja! Jag som är en kristen person brukar säga att för mig är Sten min herde på jorden, den trygga famn man kan luta sig i och som hjälper mig på rätt väg. Han är bra för mig.

Sarah hade nyss flyttat in hos Sten i Grums när hon friade, nu har de bott ihop ett år vilket har fungerat bra.

– Vi bråkar nästan aldrig och är det något så är det klassiska pargrejer, som vem som ska ta disken. Vi umgås nästan hela tiden och jag saknar honom som en tok när han är borta. Det här med att vilja ha egen tid är inte viktigt längre, vi har den helst tillsammans, jag kan lösa korsord medan han läser en bok bredvid.

Det var tänkt att de skulle vänta en längre tid med giftermålet, men inom kort såg de inga anledningar till att vänta.

– Vi hade haft en prövofas och kände att vi hade en solid grund. Varför vänta då?

Vigseln ägde rum den 25 februari på Värmland museum.

– Men jag var förmodligen världens bästa fru redan innan dess. Jag hade lyckats kolla in de bästa alternativen för att vi skulle få ihop våra drömmar utan att det kostade skjortan, jag stoppade in hela huvudet i bröllopsplanerna, säger Sarah.

– Jag tror att slutnotan med klänning och ringar och inbjudningskort bara hamnade på sex- eller sjutusen totalt. Det är inte farligt med tanke på allt som ska ingå, tårta, blommor och annat.

Enligt vigselförrättaren brukar oftast en handfull personer närvara vid borgerliga bröllop.

– Men i vårt fall var det knökat och folk stod i dörröppningen, det tyckte hon var häftigt.

Sarah blev väldigt nöjd med bröllopet, särskilt hur vännerna slöt upp för dem. Många hade rest långväga för att närvara och tillsammans hjälpte de till att få allt att fungera på bröllops­festen som hölls i galleriet.

– Vi har verkligen översvämmats av hur hjärtliga och toleranta andra är, det är så häftigt. Vi fick gratis DJ och fotograf tack vare vänner som ställde upp. Jag sitter på kronofogden och Sten lever på sin pension, då blir sådant väldigt viktigt.

Så, hur är livet som nygift?

– Det känns grymt gött. Jag är ju en ärbar kvinna nu och kan vi göra massa saker för första gången, skämtar Sarah.

– Nej, jag har fått en ring på fingret, annars är det som vanligt. Vi drömmer ihop, planerar livet och så. Men litegrann känns det som att det är något nytt som sker, att vi gör allt för första gången som gifta, det är kul att få uppleva den känslan igen.

Ålderskillanden mellan de båda, som utöver det offentliga frieriet gjort att deras förhållande uppmärksammats har accepterats till 95 procent av omgivningen säger Sarah.

– Men vi vill vara med och påverka med vår historia i fall någon annan människa tvekar i en liknande situation. Vi vill visa att kärleken kan se ut på så många olika sätt. Bryt normerna, det finns redan för många!

Har ni några speciella ­planer för framtiden?

– Bröllopsresan går till ­Kreta, tack vara de fantastiska människor som finns omkring oss. Annars vill vi bara fortsätta som innan vi gifte oss och ha ett lugnt och rofyllt liv tillsammans många år framöver

Rätta oss
1 / 5

Sten Johansson och Sarah Rauchenberger har gift sig efter att Sarah för över ett år sedan friade i en insändare i VF. Både heter nu Johansson i efternamn och har utökat familjen med hunden Trixie.

2 / 5

3 / 5

Paret har av hälsoskäl blivit veganer, så det bjöds på vegansk tårta på bröllopsfesten.

4 / 5
5 / 5
Aktuell artikel (1 av 8)
”Kärleken övervinner allt”

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!