Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Söndag, 22 juli - vecka 29
Karlstad

"Motivation är något man tar sig"

2006 hade Ida Svensson precis fött sitt tredje barn, var kraftigt överviktig och kunde inte ens springa mellan två lyktstolpar.I år kom hon trea i multisport-SM efter en 31 timmar lång tävling.– Alla kan träna, det gäller bara att planera. Motivation är något man tar sig, menar Ida.
Artikeln fortsätter efter annonsen

För Idas del blev en video- film från semestern på Kolmården vändningspunkten. Hon såg sig själv flåsa, ha dålig hållning och bära runt på väldigt många extrakilon.

– Jag hade gått upp lite för varje barn och precis som många andra haft svårt att se att ”nu har jag nått gränsen”.

Konditionsidrotter och lagsporter hade aldrig varit något för henne, så först visste Ida inte ens hur hon skulle börja. Slutligen föll valet på löpning, och hon bestämde sig för en slinga i skogen som var 3,4 kilometer lång. I början orkade hon springa max 30 sekunder, sedan blev det lite mer för varje gång.

– Till slut orkade jag springa hela rundan. Det tog 38 minuter och jag var fantastiskt glad, trots det oerhört långsamma tempot.

Stärkt av bedriften anmälde Ida sig den kvällen till Tjejmilen. Hon hittade ett 26 veckor långt träningsprogram på nätet som gick ut på att man skulle klara tävlingen på 60 minuter. Ida följde alla pass nitiskt och sprang i mål på 59,53.

Därefter anmälde hon sig till Lidingöloppet och Göteborgsvarvet, och sedan har det fortsatt med halvklassiker, svenska klassiker, tjejklassiker och så vidare. Träningen har trappats upp allteftersom.

Tidigare i år startade Ida egna företaget Alla kan träna, där hon coachar personer som behöver en liten spark ur soffan. Hon driver även en blogg med samma namn. För Ida är övertygad om att alla verkligen kan träna.

– Jag tror inte på uttrycket ”hitta motivationen”. Motivation är något man tar sig. Det kommer inte helt plötsligt dyka upp en tidslucka då man dessutom är pigg, glad och motiverad. Det gäller att planera, om man vill så går det.

Det är Ida själv ett levande exempel på. I dag tränar hon sju till tio pass i veckan, främst konditionsidrott med huvudfokus på löpning. Lägg till att hon jobbar heltid, driver företaget vid sidan om och dessutom har fem barn i åldrarna 7-13 år i hushållet.

– Inför varje vecka gör jag en grovplanering. Jag planerar in allt jag måste göra med barnen och i hemmet först. Ibland blir ett barn sjukt och planeringen faller, då får jag kanske ställa klockan på fem på morgonen för att hinna ut och springa, men det går. Alla har lika mycket tid, det beror bara på vad man gör med den. Jag har till exempel inte tittat på tv sedan april 2010.

Ida menar att det är viktigt att börja se på sig själv som en person som rör på sig. Innan hon började träna kunde hon skaka på huvudet åt andra som tränade och undra varför de höll på så där.

– Men nu vet jag hur det är att vara vältränad och orka allt jag vill.

Förutom löpning, cykling och skidåkning har Ida också börjat med styrketräning och multisport. Nyligen kom hon tillsammans med en lagkamrat trea i den mixade klassen i multisport-SM, där deltagarna paddlar, springer och cyklar, utför orienteringsmoment och olika äventyrsmoment.

– Vi råkade ut för ett fjälloväder och tävlingen som skulle ha hållit på i ett dygn pågick i drygt 31 timmar. På sex år har jag gått från att inte orka springa mellan två lyktstolpar till att tävla i 31 timmar utan att stanna. Att kroppen är så anpassningsbar är otroligt!

Rätta oss
1 / 3
Trots fem barn i hushållet hittar Ida tid till att träna. ”Vill man så går det”, säger hon.
2 / 3
Ida Svensson fick en chock när hon såg sig själv på semesterfilmen från Kolmården. Sedan dess har hon gått från soffpotatis till framgångsrik multisportare.
3 / 3

• Namn: Ida Svensson.

• Ålder: 37 år.

• Bor: Villa i Forshaga.

• Familj: Sambo, tre egna barn och två bonusbarn.

• Gör: Jobbar med strategisk planering på Teknik- och fastighetsförvaltningen i Karlstad. Driver företaget Alla kan träna och en blogg med samma namn (allakantrana.se).

• Intressen: Träning, aktuella händelser, läsa och skriva.

Aktuell artikel (1 av 8)
"Motivation är något man tar sig"

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!