Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 24 oktober - vecka 43
Hela livet

Kräver en ny och snabb samtyckeslag

Foto: Privat

Förra året anmälde Matilda Dedorsson från Hagfors att en man skulle ha våldtagit henne i Karlstad i samband med en fest. Förundersökningen lades ned i brist på bevis och sedan dess har hon ägnat all sin tid åt att få till en ny samtyckeslag.

– Ingen ska behöva gå i genom det jag tvingades göra, säger 18-åringen.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Det var i slutet av året som Matilda och hennes väninna blev inbjudna till en fest i Karlstad.

– Vi kände väl egentligen inga där, men gick dit ändå. Det var en födelsedagsfest och vi ville ha roligt, så ja, vi hade väl druckit en del.

Några timmar in i festen upptäckte hon att hennes telefon saknades.

– Jag tappade bort den på något vis. En kille erbjöd sig att hjälpa mig leta efter den och var väldigt snäll mot mig. Jag trodde ju på det då jag ville se godhet i folk, så vi gick ut, en ganska bra bit bort från festen. Väl där så hände det. Han tryckte ned mig, det är det jag kommer ihåg, och att jag sa nej flera gånger.

Matilda sprang till en parkering där hon ringde till en vän och berättade gråtandes om händelsen. Kompisen kontaktade polisen som omgående kom till platsen. De tog upp en anmälan med rubriceringen våldtäkt.

– Jag hade något hopp där i mig ändå då man trots allt hört om hur dåligt systemet är, men det var så självklart för mig att jag sa nej. När jag sedan kom in på akuten och fick bekräftat att jag var så illa skadad vaginalt. Det blev så tydligt för mig att det var en våldtäkt, säger hon och tystnar.

Hur gick dina tankar just då?

– Det är ganska tydligt att man inte vill när man hade de skadorna efter. Läkaren som undersökte mig sa att de vaginala skadorna jag hade inte kunnat komma till på något annat sätt än med våld. De tog ju kort till och med och det var lite obekvämt. Nej, det var jobbigt, usch.

Flera tester genomfördes och skador så som skrapsår på knäna och ryggraden samt flera blåmärken dokumenterades innan hon fick skjuts hem till en annan kompis. Väl där kom föräldrarna och hämtade henne innan de begav sig till polishuset där förhören började.

– De frågade mig först hur full jag var. Men det jag blev mest arg över var att de frågade min vän, som var med under festkvällen, om jag hade haft sex innan och hur mina sexvanor såg ut. Det var riktigt kränkande. Vad har det för relevans egentligen, det är snett och skevt.

En vecka efteråt hölls ytterligare ett förhör, sedan blev det tyst. Några dagar senare lades förundersökningen ned. Det fanns inte tillräckligt med bevis om att det funnits våld och tvång i samlaget.

Information som hon själv fick veta genom lokala medier.

– Jag kom hem från skolan och såg det i mobilen. Ett brev damp ned i brevlådan några dagar senare från åklagaren. Men de kontaktade mig aldrig personligen, de ringde inte eller någonting. Det kändes väldigt dåligt. Jag har inte talat med vare sig polis eller åklagare om beslutet.

Direkt när hon läste om beslutet bubblade det dock över av känslor. Hon gick direkt ned i källaren och slog sina knogar blodiga mot den kalla stenväggen.

– Jag blev väldigt ledsen och väldigt ilsken, jag visste inte vart jag skulle göra av all sorg. Det var som att rättssystemet konstaterat att ”du ljuger Matilda, det här hände inte”. Det tog väldigt hårt på mig.

Fick du någon hjälp efter beskedet?

– Jag fick gå till BUP, men fick en psykolog som jag inte klickade med. Hon sa att jag misslyckades med att skydda mig själv. Så då fick jag vänta på en ny, det tog väldigt lång tid. Men jag kom in akut en gång, för jag kände bara "hjälp mig nu" och var så tom. Då fick jag en läkare som var duktig och professionell. Hon gav mig diagnosen PTSD, posttraumatiskt stressyndrom, och sa ”du behöver hjälp och du behöver få terapi- nu”. Det ska jag komma i gång med under hösten.

Det fanns även ett annat sätt att kunna bearbeta händelsen. Efter att ha hittat en grupp på Facebook för kvinnor där syftet var att icke-män skulle få ta plats och stärka varandra valde hon att efterlysa dem som blivit utsatta för våldtäkt.

– Så fort anmälan gjordes så kände jag att jag måste anteckna och komma ihåg allt. Dels var det ett trauma, dels har jag ett dåligt minne naturligt. Jag antecknade allt och gjorde sedan ett inlägg i den där gruppen för att få spridning och inkludera andra människor. Det skulle bli enformigt att bara ha mig själv att ventilera med och samtidigt kanske jag kunde hjälpa andra. Det visade sig att jag kunde det.

Hon uppmanade medlemmarna att berätta om deras upplevelser kring nedlagda förundersökningar, hur de mått och vilken hjälp de fått.

– Jag ville ha uppgifterna för att använda det i att utbilda människor om hur sjukt skevt rättssystem vi har. Och förhoppningsvis ändra på det. Folk måste börja förstå att det här, våldtäkter, händer och att det kan drabba vem som helst. Ens dotter, syster, mamma, vän och även killar, det får vi inte glömma.

Responsen blev enorm. Precis som Matilda kände sig många misstrodda och att de skulle ha hittat på sina berättelser, trots viss bevisning. Dock inte tillräckligt för att få till ett åtal eller fällande dom.

– De allra flesta skulle inte ljuga ihop någonting så här stort och sitta i timmar med polisen eller bli fotade i underlivet och allt vad det innebär. Bara för att sätta dit någon. Gör man det är det ju något fel uppenbarligen. Det är ytterst sällan som kvinnor och män ljuger om att de blivit våldtagna. Så mycket kan jag säga.

När hon samlat in tillräckligt med material satte hon sig och sammanställde en rapport med hennes historia plus fyra andra kvinnors berättelser. Det varvades med all information hon kunde hitta kring samtycke, statistik och förklaring till bland annat PTSD. Sedan skapades en hemsida där rapporten publicerades.

– Mitt mål, eller vårt mål rättare sagt, är att få politiker och andra myndigheter att vakna. Vi kräver en samtyckeslag nu. Det går inte att dra ut på det längre. Jag har även blivit stödaktivist i Fatta! så jag försöker engagera mig så mycket som möjligt i deras organisation nu. Där handlar det mycket om att lära ut om samtycke, sex och lagstiftning.

Organisationen vill att förslaget rörande en ny samtyckeslag ska prioriteras högt hos justitieminister Morgan Johansson (S), då han tidigare uttalat sig om att den nya lagen förväntas träda i kraft under nästa år. Men än är man oense om hur lagen egentligen ska utformas.

Klart är i alla fall att skillnaden i stort blir att sexualbrottslagstiftningen baseras på begreppet frivillighet.

– Man måste visa eller säga aktivt att man vill. Ja som aldrig sagts är inget ja.

Vid en presskonferens tidigare i år förklarade regeringens utredare Mari Hedenborg att lagändringen också ska kunna ge uttryck åt hur synen på en sexuell samvaro ska vara i ett modernt och jämställt samhälle.

Passivitet kommer inte kunna tolkas som frivillighet längre och det ska bli enklare för våldtäktsmän att dömas. Något som välkomnas av Matilda.

– Även om min våldtäktsman gick fri vet i alla fall jag vad som hände. Och den här mannen vet vad som hände. Det är en klen tröst mitt i allt.

Rätta oss
1 / 3

Efter händelsen som omkullkastade Matilda Dedorssons liv har hon valt att engagera sig både politiskt och i gruppen Fatta! för att få till en ny samtyckeslag.

2 / 3

Efter händelsen skrev läkaren ut antibiotika mot skadorna hon hade fått.

3 / 3

När beskedet om att förundersökningen kring våldtäkten lades ned slog hon sig blodig mot en kall källarvägg i sorg och ilska.

Aktuell artikel (1 av 5)
Kräver en ny och snabb samtyckeslag

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!