Fredag, 22 september - vecka 38
Hela livet

Konstnären Stig Olson blev 80 år

Foto: Lars Myr

Konstnären Stig Olson från Kristinehamn avled på onsdagskvällen.

– Stig stack ut mer än lite grann med sitt expressiva sätt att jobba. Han var en sådan konstnär som aldrig stod still utan var ständigt på jakt efter nya upptäckter. Hans bortgång är en stor förlust för Värmlands konstliv, säger kollegan Kjell Sundberg.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Stig Olson, en av de namnkunnigaste konstnärerna från Värmland, blev 80 år. Han föddes 1936 i Kristinehamn och fick sin konstnärliga utbildning vid Beckmans och Konstakademien i Stockholm.

– Hans bilder finns på alla stora museum i Sverige men även på Uffizierna i Florens där hans självporträtt hänger tillsammans med några av historiens största målare, säger hustrun och konstnärskollegan Yana Rapp.

– Stig började måla när han var tre år och har hållit på hela sitt liv. I skolan fick barnen i uppgift att rita olika saker, men Stig fick teckna vad han ville för det skulle han gjort ändå. Han var viljestark och älskade sina bilder.

Ibland var det idrottsbilder, ibland bilder inspirerade av jazz eller Fröding. Eller porträtt på sina närmaste, berättar Yana.

– Det har gått i perioder. Vi bodde i Närke i många år och om hösten när bönderna brände bråte så avbildade han gärna bränderna på slätten. Och varje gång vi reste så gjorde han en ny bok, Stig var en arbetsnarkoman.

Det anslaget i bilden av Stig Olson är tydligt. Även vännen och kollegan Kjell Sundberg vittnar om hur Stig alltid var på jakt efter nya upptäckter och provade nya material.

– Han förnyade sig ständigt inom sitt område och var redan från början överjävlig på att teckna. När han var yngre sade kollegor att han hade en "flyhänt penna", han hade hantverket i nyporna så att säga.

De båda blev grannar och kollegor när Stig och Yana flyttade tillbaka till Kristinehamn i slutet av 80-talet. Kjell beskriver Stig som någon som alltid var full av idéer och som hade ett gediget intresse för konst.

– Konst och mat var hans största intressen i livet. Han var väldigt med i vad som hände i konstlivet, särskilt i Värmland. Han levde för sina bilder och konst helt enkelt.

Margita Dahlström, en annan kollega som känt Stig sedan de blev grannar i Vadköping på 60-talet beskriver honom som en kollagekonstens mästare

– Jag tycker att han var oöverträffad i den tekniken, säger hon.

Det första som faller henne in gällande Stig var att han var en av de ärligaste konstnärer hon träffat.

– Han var alltid ärlig mot sig själv och föll aldrig för det här med att anpassa sig till det som var trendigt. Han arbetade med sitt eget uttryck hela tiden, det kan man se även in i hans sjukdomsperiod.

2003 drabbades Stig Olson av en stroke, som tog ifrån honom rörligheten i hans vänstra sida. Stig, som var vänsterhänt arbetade dock vidare med sin högra hand.

– Det är typiskt för Stig, han var verksam konstnär in i det allra sista, säger Margita Dahlström.

Rätta oss
1 / 4

Stig Olson 2009 vid invigningen av en utställning på Kristinehamns konstmuseum dit han donerade en stor konstsamling.

2 / 4

Teckningar av Stig Olson som ställdes ut tillsammans med verk av hustrun Yana Rapp på Munkfors-Ransäters höstsalong i år.

3 / 4

Stig Olson framför några av sina sina jazzinspirerade bilder.

4 / 4

Bilder av Stig Olson inspirerade av Gustaf Fröding när de visades på Alsters herrgård 2010.

Aktuell artikel (1 av 4)
Konstnären Stig Olson blev 80 år

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!