Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 17 juli - vecka 29
Hela livet

Japansk flamenco i Värmland

Shiho Tokuda är en japansk flamencodansare som för en månad sedan fick uppehållstillstånd i Sverige. Hon känner sig redan hemma och ser fram emot att leva och verka med Värmland som bas.– Jag får ett större själv­förtroende att uttrycka mig naturligt här, säger hon.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Sedan en månad tillbaka bor flamencodansaren Shiho Tokuda permanent i Värmland, i ett litet soldattorp i Gilleberga tillsammans med sin manager Lars Josephsen. De senaste åren har hennes karriär och utveckling gått framåt i ett drastiskt tempo, men i och med flytten till Värmland så tycker sig Shiho ha funnit ett lugn som tagit hennes dans till nästa nivå.

– Jag har fått ett mer öppet sinne. Om flamenco ska vara ett av mina viktigaste uttryck så vill jag inte ha några regler eller mönster för att uttrycka mig, säger hon.

De första flamencostegen som ledde Shiho till där hon är i dag togs 2005, innan dess hade hon inte ägnat sig åt dans alls.

– En dag fick jag ett intryck, en plötslig tanke att jag kanske ska dansa flamenco och ägna mitt liv åt det, fast jag inte visste någonting om det.

Shiho började med att läsa på om flamenco och intresset fick henne snart att flytta till Tokyo för att följa sin dröm.

– Det finns fler flamencodansare i Japan än i Spanien, så det finns många studior där, säger Shiho.

I tre år studerade hon under olika lärare på Osawa Flamenco Institute för att sedan fortsätta med att ta lektioner av många av de spanska flamencodansare som reser till Japan.

– Jag lärde mig mycket där, men jag åkte också till Spanien ett par gånger, bland annat till festivalen i Jerez för att lära mig mer. Det är en speciell plats för flamenco, där träning under dagarna blandas med uppträdanden på kvällarna.

Shihos utveckling fick hennes vänner att uppmuntra henne till att delta i några av de tävlingar som anordnas i Japan. 2012 vann hon kategorin solo-­dansare i en tävling som arrangerades av Asociación Nipona de Flamenco. Och i fjol när hon ställde upp i den stora CAF-tävlingen så vann hon och fick därmed ett stipendium för fortbildning vid Conservatorio Superior de Danza i Madrid.

– Många blev förvånade över att jag vann med min stil, jag hade inte anpassat mitt uppträdande särskilt mycket efter tävlingen, kärnan var vad den alltid är.

• Vad är kärnan?

– Normalt så är det en fråga som jag försöker besvara med dans, säger Shiho, som menar att kärnan i dansen helt enkelt är hon själv.

– Det handlar om det personliga.

Shihos sambo och manager Lars Josephsen tror att det är en av skillnaderna mellan japansk och europeisk flamenco.

– I japan förväntas man inte uttrycka sig känslo­mässigt i vardagslivet, därför tror jag att många där finner en väg till uttryck i dansen.

– Det var nog så för mig, men jag hade spenderat ett år utomlands när jag studerade i USA när jag var 19 år, då insåg jag hur japansk jag är, säger Shiho.

Påverkar det hur du dansar?

– Innan jag kom till Spanien så var jag fokuserad på att lära mig teknik. Det fanns drag av japansk perfektionism i varje detalj. Men med tiden så insåg jag att det viktigaste var att mina undermedvetna erfarenheter kommer fram när jag dansar, att alla känslor som är jag kommer upp till ytan. Jag tror att det är ett bra, för det berättar min historia.

Hennes historia har nu lett henne till Värmland och ett nytt kapitel i utvecklingen av hennes konstform.

– När jag kom till Värmland för första gången så blev jag förvånad. Det kändes som att komma tillbaka till min hemort i Japan. Jag känner mig lugn här, i Tokyo är tiden så kompakt och i Spanien var jag under så stor press med ständig träning och siktet inställt på att bli professionell dansare. Här känner jag mig bekväm och klar i sinnet. Jag är mer fokuserad men har mindre fokus på teknik. Min koreografi är enklare nu, men ändå rikare och jag känner inte att jag behöver visa mitt tekniska kunnande på samma sätt som tidigare.

Även fast uppehållstill­ståndet beviljades nyligen så har Shiho uppträtt i Sverige under snart ett år. I februari drog hon fullt hus när hon uppträdde i Stockholm och i maj uppträdde hon på DansExpo 2014 i Karlstad.

– Jag mötte mycket folk där som var väldigt välkomnande. Det är en bra plats att träffa organisatörer och dansare på.

Sedan dess har samtal påbörjats om framtida samarbeten runt om i länet och närliggande regioner.

– Jag hoppas att jag kan starta en ny karriär här. Man står ju ut lite mer här som flamencodansare, i alla fall om man är från Japan.

I framtiden vill Shiho bo kvar i Värmland, göra föreställningar och workshops lokalt och i Europa. Det finns planer för föreställningar i Paris, London, Uppsala, Stockholm, Köpenhamn och 5 september kan man se henne uppträda på Ungdomens hus i Säffle.

Rätta oss
1 / 2
”Jag respekterar flamencotraditionen men samarbetar gärna med musiker och artister inom andra fält för att undersöka mina egna och flamencons möjligheter”, säger Shiho Tokuda.
2 / 2
Shiho Tokuda.
Aktuell artikel (1 av 1)
Japansk flamenco i Värmland

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!