Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 21 mars - vecka 12
Hela livet

"I ett ledarskap är bra medarbetare a och o"

Foto: Håkan Strandman

På måndag firar Sören Dalevi ett år som biskop i Karlstads stift.

– Det har handlat mycket om att försöka hitta mitt sätt att vara biskop på, säger Dalevi.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Den 28 augusti förra året biskopvigdes Sören Dalevi av ärkebiskopen Antje Jackelén i Uppsala domkyrka. I samma veva skulle ett antal nyckelpositioner tillsättas inom stiftet och för Sören var det viktigt att vara delaktig i den rekryteringsprocessen. En stor del av hans första år har kommit att kretsa kring det arbetet.

– I ett ledarskap är bra medarbetare a och o. Grundfelet är ju att man lätt anställer folk som är som en själv medan du just ska anställa personer som kompletterar dig, säger Sören.

Att byta den ganska anonyma 70-talsvilla på Hammarö mot den anrika biskopsgården belägen intill det trafikerade turiststråket mot Lerinmuseet och Sandgrundsudden – det är en stor omställning för en barnfamilj.

– Men sammantaget har det gått väldigt bra, anser Sören.

Han medger att han i början var lite orolig över hur deras tre barn skulle trivas i huset.

– Fast det har de verkligen gjort. Framför allt den yngsta, som är 10 år, har gjort huset till sitt eget och övernattat med kompisar i nästan alla rum. Enligt legenden ska det spöka här men tyvärr har de inte stött på något. Det är ett väldigt snällt hus på så vis.

Att en stor del av biskopstjänsten är förlagd i Uppsala visste Sören sedan tidigare, men att det var fullt så mycket som det är kom lite som en överraskning.

– Å ena sidan är de vistelserna oerhört givande och lärorika men å andra sidan är jag ju tillsatt för Karlstads stift och inte Uppsala och därför vill jag vara här så mycket som möjligt.

Det blir en del tid borta från familjen. Får du någonsin dåligt samvete över det?

– Jo, så är det ju. Men det handlar om att hålla nere på bortavaron så mycket man kan och var effektiv när man väl är det. Att kompensera för tiden är svårt men man får försöka se till att det blir kvalitetstid när familjen umgås. Till exempel så har vi nyss skaffat bordtennis, säger Sören som erkänner att han redan efter en vecka har känning av tennisarm.

President Donald Trump, Brexit och terrordådet i Stockholm. Det senaste året har de stora politiska händelserna avlöst varandra. I ett oroligt världsläge menar Sören att det är viktigt att både han och kyrkan är relevant för människor.

– Jag kommer aldrig skriva texter om exempelvis hur jag minns min barndoms somrar. Som biskop försöker jag prioritera att faktiskt föra opinion.

Att hålla sig á jour med samhällsförändringarna anser han är en av kyrkans stora utmaningar. Ibland kan det vara lockande för en kyrka att blicka bakåt i stället för att fokusera på nutiden och framtidens frågor.

– Man kan välja att vara blasé men jag tycker att kyrkan är som bäst när den på alerten och kan var en extern röst. Vi måste veta att vi lever i 2017 och inte 1950.

Den 17 september är det dags för kyrkoval, det bortglömda valet som det ibland kallas.

– Jag förstår att det till viss del har varit bortglömt. Jag har själv inte röstat i alla val trots att jag har varit aktiv inom kyrkan. När jag växte upp i Björneborg fanns det till exempel bara en lista att välja på, hur engagerande är det? Men i dag är läget något helt annat.

I Karlstads stift deltar tio nomineringsgrupper med alltifrån politiska grupperingar som Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna till opolitiska nomineringsgrupper som Öppen Kyrka.

– Jag hoppas att många röstar för nu spelar det faktiskt stor roll. Den här gången finns det tydliga skiljelinjer mellan de olika nomineringsgrupperna.

Hans föregångare Esbjörn Hagberg höll titeln i 14 år innan han valde att gå i pension. Men för egen del stirrar Sören sig inte blind på något slutdatum. Som den välkända psalmen lyder: "blott en dag, ett ögonblick i sänder", är snarare hans devis.

– Det primära för mig är inte att sitta tills jag går i pension, det primära att göra ett bra jobb under en lång period. Jag bestämde mig redan från början att första året ska vara ett år då jag konsoliderar, anställer till de här nyckelpositionerna, lär mig om vad det är att var biskop och vilken roll vill jag ha. Nu kan jag börja köra, så känns det.

Sören berättar att året också har handlat mycket om att utmejsla sin egen biskopsroll. Mycket tid har därför gått till att producera material till artiklar, poddar och böcker.

– Där tror jag att jag skiljer mig från en del andra biskopar, genom att jag prioriterar att skriva mycket och att till exempel spela in poddar. Det är en prioritering jag har gjort, säger Sören som i samband med Bokmässan i Göteborg lanserar sin fjärde skrift "Han hette inte Luther" med anledning av reformationsåret 2017 som firas den 31 oktober i landets alla domkyrkor.

Rätta oss
1 / 6

Motto. Biskopsmotton "människa bland människor" är en av de saker som Sören Dalevi är väldigt nöjd över efter sitt första år.

2 / 6

– Min intention är att hela tiden var skrivande, driva debatt, lyfta viktiga frågor och kristen undervisningen, säger Sören Dalevi.

3 / 6

Biskopen tar emot VF i vardagsmundering. Det är också ett ställningstagande menar han.

– Att vara kristen handlar inte om att vara något annat än människa. Det inre är det viktig, inte det yttre.

4 / 6

5 / 6

6 / 6

Aktuell artikel (1 av 7)
"I ett ledarskap är bra medarbetare a och o"

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!