Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 21 november - vecka 47
Hela livet

Första hjälpen vid sorg lanseras

Foto: Veronica Campbell

En färsk Sifo-undersökning visar att många känner stor osäkerhet i mötet med andra människors sorg. Därför lanserade Svenska kyrkan tidigare i veckan "Första hjälpen vid sorg" genom ett utskick till svenska arbetsgivare.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Den här veckan når Första hjälpen vid sorg arbetsplatser i hela landet genom ett utskick till mer än 2 000 personalchefer och HR-ansvariga. Första hjälpen vid sorg är en samling konkreta tips på sådant som medmänniskor, vänner och kollegor kan göra för den som sörjer. Tipsen utgår från Svenska kyrkans erfarenhet av att stötta människor i sorg i olika faser i livet.

– Det kan vara svårt för människor att veta hur de ska möta andra människors sorg. Jag tror att det är viktigt att inte låta sorg bli tabu, vi måste hitta sätt att prata om det och att stötta varandra, säger Charlotte Hartwig Lundh, präst och stiftsadjunkt på Karlstads stift.

Sifo-undersökningen som ligger till grund för satsningen bygger på 4 200 intervjuer och har gjorts på uppdrag av Svenska kyrkan. Den visar att 95 procent anser att det är viktigt att finnas där för människor som sörjer, samtidigt som många är osäkra i mötet med andra människors sorg. Nära 7 av 10 (68 procent) har upplevt att de inte vetat vad de ska göra eller säga till en person som sörjer. 71 procent skulle vilja bli bättre på att möta människor som sörjer. Bland unga, 18-29 år, uppger nästan 4 av 5 (79 procent) att de vill vara bättre förberedda.

– Vi menar att mötet med sörjande också är en personalfråga. Vi är väldigt duktiga på våra arbetsplatser att ha hög beredskap, med brandövningar och förbandslådor, och är väldigt medvetna om den fysiska arbetsmiljön. Men när en anställd drabbas av sorg står många handfallna. Jag har sett en positiv förändring de senaste 25 åren, men många är rädda för att tränga sig på eller säga fel saker. Där kan den här första hjälpen vara bra för att ge tips på hur man kan bete sig.

Charlotte menar att det inte är så stora saker man behöver göra som medmänniska eller arbetskamrat.

– Det är inte trösta vi ska göra, utan ta emot den andres berättelser och visa att man ser att den är ledsen. Det ska kunna vara lika naturligt som att ta fram ett plåster när någon har skurit sig.

Första hjälpen vid sorg har skickats ut till personalchefer på olika värmländska företag, samtliga kommuner och ett flertal föreningar. Materialet finns också at beställa på från Svenska kyrkans hemsida.

Rätta oss
1 / 1

Första hjälpen vid sorg ska ge råd och tips hur man kan bemöta människor som sörjer på arbetsplatsen. Foto: TT

Aktuell artikel (1 av 6)
Första hjälpen vid sorg lanseras

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!