Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Söndag, 18 mars - vecka 11
Hela livet

Flydde från Aleppo till Alma Löv

Foto: Privat

För syriska filmaren och regissören Moustafa Badwi tog det sju flyktförsök, varav två nästan slutade i drunkning, innan han kom fram till Sverige.

Nu jobbar han på kulturcentrat Alma Löv i Östra Ämtervik.

– Ibland vaknar vi och tror att allt bara har varit en hemsk mardröm, säger Moustafa Badwi.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Innan kriget bryter ut i Syrien lever Moustafa tillsammans med sin fru Najlaa Ghareeb och deras två barn Dima och Hasan i Aleppo. Moustafa arbetar med en del syriska tv-serier och Najlaa som engelsklärare.

– Det var ett stabilt liv men det kändes att vi levde i en diktatur. Kanske fanns det människor som inte tänkte på det utan jobbade på som vanligt. Men för mig och många i min närhet kändes det svårt att leva utan riktig frihet.

År 2011 förändras allt när inbördeskriget mellan president Bashar al-Assads väpnade regeringstrupper och olika oppositionella grupperingar inleds.

– Vi hade inte haft en chans att överleva om vi hade stannat, säger Moustafa.

När skolan i området bombas sönder startar Moustafa och Najlaa upp en tillfällig utbildningsverksamhet tillsammans med några andra. Dess syfte är att inte låta barnen gå miste om flera år av kunskap.

– Några ungdomar där ville ha min hjälp med att göra en dokumentärfilm om det som hände. Vi filmade säkert 20 timmar. Men precis när vi hade börjat klippa kom en grupp från Islamiska staten och rensade hela byggnaden på material och datorer – allt försvann, säger Moustafa som agerade både rektor och bildlärare.

För familjens chans till en framtid påbörjar Moustafa 2013 den farliga resan mot Sverige. Först över den turkiska gränsen, för att sedan korsa Medelhavet i sprängfylld gummibåt.

Det tar hela sju försök innan Moustafa når Grekland. Två gånger sjunker gummibåten och resenärerna räddas från att drunkna av turkisk polis.

– Resan var väldigt svår, men för min familj var det mycket farligare att vara kvar i Syrien, säger Moustafa och ser på Najlaa.

Efter tre och en halv månad fast på Grekland lyckas Moustafa ordna en flygbiljett som tar honom till Sverige. Han placeras av Migrationsverket på flyktingboendet i Rottneros, därefter följer en lång väntan på beslut om både hans uppehållstillstånd och familjeåterförening.

Den 5 oktober 2014 återförenas Moustafa med sin familj i Sunne, som han då varit separerad från i nästan ett år. Samma dag fyller Najlaa år.

– Att komma hit var som hennes present, menar dottern Dima.

Moustafa är utbildad filmare och regissör vid en filmskola i Moskva, Ryssland. I hans kortdokumentär "Från Syrien till Sunne", med vilken han deltog i Sveriges kortfilmsfestival i Stockholm tidigare i år, syns bilder av vad som varit ett helt vanligt småbarnshem i Aleppo, i spillror.

Najlaa, då höggravid med nu 2-åriga Karim, berättar i filmen om hur en lärarkollega och hennes två barn omkommit i en av regimens bombningar.

"När som helst kunde det ha varit jag och mina barn", säger hon då medan hon nu torkar tårarna i vardagsrumssoffan.

Förutom mardrömmar lämnar kriget en med många frågor om hur det kan fortsätta trots att resten av världen vet vad som försiggår, berättar hon och Moustafa.

– Ett samtal från de större länderna, som USA eller Ryssland, hade kunnat stoppa allt som händer där, säger Moustafa.

Innan familjen kom hit var rasism något de knappt trodde fanns i Sverige. Men en morgon förra året upptäcker de att deras bil utanför bostaden har blivit sönderslagen.

– Min fru grät, men inte för vår gamla bil utan för känslan av otrygghet, berättar Moustafa.

Tolvåriga Dima fortsätter:

– Jag vet redan nu att jag kommer att träffa många dumma människor i mitt liv. Men jag tycker inte att jag ska behöva gå runt och vara rädd, bara för att jag är utlänning.

Najlaa betonar att familjen trivs bra i Sunne men medger att vardagen inte alltid är enkel.

– Hela mitt liv har jag bott i Syrien. Här i Sverige ses allt som jag gör eller säger som konstigt. Och som invandrare måste du förklara allt. Till exempel varför du har slöja eller varför du inte äter vissa saker och så vidare, säger hon.

Över det kardemummakryddade kaffet och fatet med baklava pratar vi om föräldrars påverkan på sina barns tankar och värderingar. Åsikter som går i arv.

Najlaa jobbar i dag som engelsk- och modersmålslärare på en skola i Sunne. Hon berättar att hon förvånas över hur det ibland är mycket unga barn som yttrar rasistiska kommentarer.

– Jag tror inte att barnen själva har de åsikterna, det är sånt som de har hört sina föräldrar prata om vid köksbordet. Det vore bättre att lämna våra förutfattade meningar om varandra och bli mer öppna. Det gäller oss alla.

Moustafa har tidigare arbetat med dokumentärfilmaren och Sunnebon Gro Pedersen Westgård. Det var också från henne som Stella Broos, konstnärlig ledare på Alma Löv, fick nys om honom.

Utöver att filma konserter och events arbetar Moustafa i dag med lite av varje på Alma Löv. Men de osäkra anställningarna innebär en stress. Samtidigt som han är medveten om att arbetsmarknaden generellt är tuff för kulturarbetare.

– Det är svårt men jag hoppas att finna min väg. Och på Alma Löv trivs jag eftersom jag får möta många konstnärer och filmare från hela Sverige. I framtiden tror jag att det kommer att bli en dokumentärfilm om stället.

Även dottern Dima har planer, just nu om en potentiell läkarframtid.

– Jag opererade min handled för inte så länge sen och då fick jag vänta fem timmar innan jag ens fick gips. Jag vill bli doktor så inte alla behöver vänta så lång tid. Nu har många barn som jag och mina bröder dött i kriget, jag vill inte att fler ska dö och därför vill jag hjälpa de som är sjuka.

Rätta oss
1 / 4

Kvar i Syrien. Najlaa Ghareebs två systrar anlände till Sverige för drygt ett år sedan. Men resten av familjens släktingar lever kvar i krigets Syrien.

– Det vore en dröm att få träffa dem igen, säger Najlaa.

2 / 4

Dottern Dima visar ett kort på henne och Hasan från tiden i Syrien.

– Mer än allt i världen önskar jag att det inte ska vara krig

3 / 4

Moustafa trivs på Alma Löv där han bland annat filmar events och konserter.

4 / 4

Tidigare i år deltog Moustafa Badwi i Sveriges kortfilmsfestival i Stockholm.

Aktuell artikel (1 av 8)
Flydde från Aleppo till Alma Löv

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!