Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Måndag, 23 juli - vecka 30
Hela livet

En färgstark och glädjefylld konstnär

Målaren och formgivaren Anna Hedstrand har gått bort efter en tids sjukdom i en ålder av 72 år.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Anna Hedstrand växte upp i Karlstad och studerade sedan i Uppsala där hon tog en fil.kand. i konsthistoria. Efter några år i Örnsköldsvik där hon träffade sin blivande man, återvände hon till hemstaden.

Anna hade en ateljé på Herrhagen och ett sommarhus i Ivarsbjörke, båda var miljöer hon gärna avbildade likväl som de sydeuropeiska landskap vid medelhavet som hon älskade att besöka.

Hennes måleri var färgstarkt. Anna sade själv att konsten för henne hade en helande verkan och att glädjen som uttrycktes av hennes målningar ofta reflekterades tillbaka av dess betraktare.

Utöver färg på duk så blev Anna känd för sina emaljmålningar samt mönsterproduktion som förekom på bruksföremål. Hon har utfört flera offentliga uppdrag och var under några år ordförande för KRO i Värmland.

På senare tid målade hon och ställde ut igen efter en längre sjukdomsperiod, vilket gladde henne. Just glädjen löpte som en röd tråd genom hennes konstnärskap.

Rätta oss
1 / 2

Anna Hedstrand framför målningar med Medelhavsmotiv. Foto: Arkiv

2 / 2

Anna Hedstrand visar en emaljmålning vid utställningen Konst för ögon och händer (1987) som och riktade sig särskilt till synskadade. Foto: Arkiv

Aktuell artikel (1 av 4)
En färgstark och glädjefylld konstnär

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!