Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Torsdag, 16 augusti - vecka 33
Hela livet

”Det går som en dans”

Foto: Håkan Strandman

Inför 70-årsdagen konstaterar professor Bengt Starrin att han tycker det är viktigt att akademiker ger sig in i samhällsdebatten, men även att ibland släppa pennan och dra på sig dansskorna.

Artikeln fortsätter efter annonsen

– Livet förändras inte speciellt av att fylla jämt, konstaterar Bengt Starrin som har varit pensionär i tre år men fortsätter sitt arbete på Karlstads universitet där han är professor i socialt arbete.

– Jag tycker att det är en bra tillvaro. Jag vill inte börja mata fåglar hela dagarna, det skulle jag aldrig stå ut med!

Bengt trivs med att hålla igång och tillsammans med sin hustru har han sedan ett par år tillbaka ett nytt fritidsintresse som upptar deras tid.

– Vi dansar argentinsk tango, ”den vackraste av alla danser” enligt experterna.

Utöver att dra på sig dansskorna varje onsdag så planeras även en resa till Buenos Aires i mars för studera tango på plats.

– Det ska bli väldigt roligt, vi är några från föreningen Tango Sol som ska åka, ett mycket trevligt gäng.

Men det märks att det är en forskare och skribent som funnit tangon, det har redan blivit ett flertal krönikor kring ämnet och hur det påverkar hälsan, dels i VF där Bengt har skrivit krönikor i fem år samt i Socialmedicinsk tidskrift. Just nu arbetar han med ett bokmanus om socialvetenskapliga klassiker som baseras på utvidgade krönikor i ämnet, men i nästa bokprojekt riktar han in sig på argentinsk tango.

– Jag hoppas kunna skriva en bok om hur den tog sig till Sverige, och om vilka det är som dansar.

Han säger att tango är en dans som lockar till att lära. Grunden är enkel men att lära sig utsmyckningar och att få turerna att bli som en böljande våg, är desto svårare.

– Tangon är en väldigt stolt dans som föddes i Argentina av invandrade afrikaner. Jag vill ta reda på hur en dans där man visar så mycket stolthet och dansar med frenesi och energi kom att skapas av de som var allra fattigast vid den tidpunkten.

Sedan sin födelse har tangon har klättrat uppåt i samhällsstegen, men inte helt smärtfritt. När den spreds till Europa i början av 1900-talet så förbjöds den av påven.

– Men bannlysningen upphörde och den nuvarande påven var en riktig tangocharmör under sin ungdomstid. När han fyllde år nyligen samlades tusentals människor och dansade till hans ära.

Hoppas du på ett liknande uppbåd utanför hemmet i dag?

– Nej, det är det alldeles för kallt för!

Kanske är lite högre temperatur önskvärt för att dansa loss, något som Bengt kommer att få uppleva på sin resa.

– Det blir det stora 70-årsfirandet, då ska jag putsa och packa dansskorna. Det är viktigt, de är ju gjorda för att dansa i, det är som skridskor för en hockeyspelare.

På senare tid har Bengt skrivit mycket om ökande klyftor i den sociala välfärden, något som ­påverkar både människors ­ekonomi och livslängd.

– Det är viktigt att hålla igång debatten så att det inte blir tyst runt orättvisor. Jag tycker till exempel att folk som jobbar på universitet i för liten grad ger sig in i debatter om samhällsfrågor. Forskare bör sprida kunskapen till människor.

Men även när det gäller folkhälsa visar det sig att dansen finner en väg in i ämnet.

– Runt om i världen har man börjat forska om samband mellan dans och hälsa, i USA används dans som ett verktyg i rehabilitering av folk med Parkinsons sjukdom och demens som har visat sig fungera ganska bra, säger Bengt.

– Dansen har alltid varit ett sätt att föra människor från olika kulturer samman, man säger att människor dansade innan de pratade med varandra. Uttrycket ”det går som en dans” är väldigt talande. Det är hämtat ur dansens värld då man är i en här-och-nu situation när allting fungerar, säger 70-åringen.

Rätta oss
1 / 1

Professor Bengt Starrin fyller 70 år i dag. Det ska firas med en resa till Buenos Aires för att dansa och studera argentinsk tango.

Aktuell artikel (1 av 8)
”Det går som en dans”

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!