Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 24 oktober - vecka 43
Hela livet

Familjen Grude kunde inte tacka nej till Qatar

I Qatar behöver en massa byggprojekt färdigställas inför fotbolls-VM 2022.

På Maldiverna finns hela tiden behov av nya resorter.

Magnus Grude från Karlstad tog med sig familjen för att jobba som anbudschef i bägge länderna.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Familjen Grude är bosatta i Doha, Qatar, sedan drygt ett år tillbaka. Det är inte första gången de flyttat utomlands. 2004-2005 bodde de på Malta, när Magnus jobbade för Skanska med att bygga ett nytt storsjukhus som skulle serva hela landets befolkning på 400 000 invånare.

Sedan var de tillbaka i Sverige innan möjligheten i Qatar dök upp.

– Vi kunde inte tacka nej, då hade jag förmodligen ångrat mig resten av livet. Jag har haft alla roller man kan ha på ett entreprenadföretag, så den nya rollen passade mig bra – även om jag trivdes fantastiskt bra på Skanska där jag började direkt efter ingenjörsutbildningen, säger Magnus.

Nu bor familjen cirka tjugo minuter från downtown Doha, nära ett stort idrotts- och rekreationsområde där många kända idrottare och stora fotbollslag kommer på träningsläger. Här finns också stadens största shoppingcenter.

De två yngsta barnen går i brittisk skola och hustrun Anna studerar både på plats och på distans.

För Magnus började det dra i resetarmen i och med en öluffning i Grekland som 19-åring, vilket följdes av en ettårig jordenrunt-resa med hustrun.

– Vi hade inte känt varandra mer än några månader då men sa "klarar vi att resa ett år tillsammans klarar vi nog en livsresa också".

Företaget som lockade dem till Qatar är ett danskt byggföretag. Magnus är chef för alla anbud som ska lämnas i Qatar och på Maldiverna. För tillfället fokuserar de på att vara regionens förstaval som resort-entreprenör – dels för att de redan är framgångsrika som det på Maldiverna och dels för att Qatar har ett framtida behov av hotell och resorter, bland annat inför fotbolls-VM 2022. Qatar är den minsta nationen som någonsin fått arrangera fotbolls-VM, och har i dag cirka 35 000 hotellrum. FIFA:s krav är att det ska finnas 60 000 rum 2022.

När ett anbud ska lämnas på en större resort, beskriver Magnus det som att han får vara projektledare i bortåt två månader.

– Det är enormt många roller och människor i olika länder inblandade. Jag ska koordinera och få dem att göra vad som krävs enligt tidsplanen. De sista två veckorna är det ofta enormt hårt jobb dygnet runt för att få till de sista vinnande strategierna och avgörande delarna i våra anbud.

Han jobbar också tillsammans med landscheferna i tidiga skeden i säljprocessen. Kunderna och investerarna kan finnas i olika länder men många har sin bas i Mellanöstern, till exempel i Dubai, Abu Dhabi och Bahrain. Det blir en hel del resor för Magnus.

Enligt honom är det inte jättestor skillnad att jobba i Mellanöstern jämfört med i Sverige.

– Ett byggprojekt är ett byggprojekt var du än är i världen och processen är ungefär densamma. Men här handlar det mer om att tjäna pengar på kort sikt. Att göra ett bra jobb kommer i andra, tredje eller femte hand – till skillnad mot i Sverige där företagen oftast vill göra ett bra jobb för att få fler jobb. Det är också mer hierarkiskt här och många anställda vågar inte gå utanför sina roller och befogenheter trots att de är jätteduktiga och vet vad de ska göra, säger Magnus.

De stora, internationella företagen sköter sig bra när det gäller arbetsförhållandena och säkerheten på arbetsplatserna.

– Dessvärre finns det mindre nogräknade företag som i alla länder som inte har samma syn på detta. Qatariska motsvarigheten till svenska arbetsmiljöverket jobbar hårt med frågan för att förbättra arbetsmiljö tillsynen i byggbranschen.

När det gäller fritiden har familjen fått mer tid tillsammans eftersom de inte äger eget hus eller egen bil som ska skötas om. De bor i ett inhägnat område ihop med folk från världens alla hörn och med all tänkbar service.

– Vi har en ganska stor bekantskapskrets men det blir ändå inte att vi umgås riktigt på samma sätt som hemma i Sverige. På torsdagar har vi ofta after work i området. Det är en trevlig start på helgen istället för fredagsmys och det är skönt att sitta ute i december när kvällstemperaturen är runt 20 grader.

På helgerna åker de gärna på ökenturer och badar och campar vid en ökenstrand.

Hur länge familjen Grude stannar utomlands vet de inte. Magnus säger att de tar dagen som den kommer.

– Som det känns nu skulle vi kunna fortsätta utomlands, endera i Qatar eller något annat land. Men vi måste även tänka på barnens skolor så de får rätt utbildning och behörighet att söka till universitet i Sverige. Samtidigt är det alltid tillfället som styr, så vi får helt enkelt se vad framtiden kan ge.

---

Fakta

• Namn: Magnus Grude.

• Ålder: 47 år.

• Familj: Hustrun Anna och barnen Felix, 19 år, Thea, 16 år och Otto, 11 år.

• Intressen: Är allmänt sportintresserad och mycket tid går åt till barnens fritids/idrottsaktiviteter. Försöker träna några gånger i veckan och spelar innebandy två gånger i veckan.

• Saknar med Sverige: Framförallt familj, vänner och bekanta samt maten.

• Bäst med att bo utomlands: "Få träffa olika typer av människor från alla världens hörn och möta andra länder och kulturer. Bra service inom de flesta områden, allting är öppet dygnet runt".

• Sämst med att bo utomlands: "Att det ibland är frustrerande att inget går lika enkelt och effektivt som i Sverige. Det var till exempel som ett heltidsjobb att få barnen godkända för att kunna börja skolan med tester, betyg, rekommendationsbrev med mera – allt i original och stämplat och vidimerat av advokat samt utrikesdepartementet”.

Rätta oss
1 / 5

Familjen Grude. Foto: Privat

2 / 5

Solnedgång över kvällstrafiken i Doha. Foto: Privat

3 / 5

Magnus Grude i vad han kallar för "den stora sandlådan". Foto: Privat

4 / 5

Utgrävning vid tunnelbanebygge i Qatar. Foto: Privat

5 / 5

Magnus Grude "inspekterar" en hammock vid ett nybygge på en resort i Maldiverna. Foto: Privat

Aktuell artikel (1 av 5)
Familjen Grude kunde inte tacka nej till Qatar

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!