Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 16 januari - vecka 3
Hela livet

Bland hustomtar, vättar och skogsrån

För hedningen Keeron Ögren är naturen besjälad och ödespusslet redan lagt.

– Man grubblar väldigt sällan då över hur det skulle kunna ha varit eftersom det inte kan bli på något annat sätt, säger han.

Artikeln fortsätter efter annonsen

I skogen bakom Keeron Ögrens faluröda hus bor en hustomte, men något hopp om att få en glimt av den finns inte när VF besöker honom.

– Det som är typiskt för det osynliga och andliga är att det just är osynligt och andligt. Tror man att man skulle kunna fota en tomte då har man missat vad det handlar om, säger Keeron Ögren.

Han har tidigare skrivit böckerna "På jordfast grund - tankar ur hednisk folktro" och "Kärlekens bok". Just ordet hedendom har väldigt många olika betydelser för människor, säger han.

– För min del handlar hednisk tro om den traditionella tron på att naturen är besjälad. Den handlar också om sägner, berättelser och tron på att det faktiskt existerar väsen som skogsrået, hustomten med flera. Och att det finns andra högre makter som råder.

Redan som liten introducerades Keeron Ögren för den hedniska tron i barndomsstaden Skellefteå.

– Jag träffade en del äldre personer som hade sådana tankar och väl i tonåren började jag själv bilda mig en slags uppfattning kan man säga.

För honom handlade det inte om en plötslig omvandling.

– Stegvis blev det en del av vem jag är. Det kunde heller inte ha blivit på något annat sätt.

Nej, det kunde det inte enligt Keerons fatalistiska ödestro. Tron på att ödet är bestämt. Trösterikt på sitt vis, tycker han.

– Jag tror att det påverkar väldigt mycket i förhållande till när det händer krångliga, jobbiga saker eller när man har det motigt. Man grubblar väldigt sällan då över hur det skulle kunna ha varit eftersom det inte kan bli på något annat sätt.

Vad kallas då dessa högre makter som råder?

Det beror på vem du frågar. Keeron anser att namnen i sig inte är det väsentliga.

– Vårt språk är vårt språk – inte deras. När jag sätter ett namn på något så ger jag det också vissa egenskaper och då koncentrerar jag mig på dem men struntar i andra. De levande makterna är större än sina namn.

Han firar årstidsbundna seder med bland annat vårfirande, midsommar och skördefest. Med jämna mellanrum dricker han ur en helig källa som finns ungefär två mil från hans bostad.

– Vad som karaktäriserar en helig källa är att den ger kraft och styrka till den som dricker ur den.

Ibland förekommer offergåvor, bland de mest kända exemplen nämner Keeron gröt till hustomten. Ett annat sätt att visa respekt är att hälsa makterna.

– När det blir vår hälsar man till exempel vårens ankomst och solen. Och vid den heliga källan hälsar man källans makt.

Upplever du att människor har fördomar om ditt sätt att leva?

– Mängden personer som fördömer mig som hedning och avgudadyrkare är inte särskilt många längre. När jag var yngre i Västerbotten var det fler men jag märker inte av det nu särskilt mycket.

När det dyker upp högerextrema nätverk som exempelvis "Soldiers of Odin" som använder sig av attribut kopplade till nordisk mytologi, blir du arg då?

– Förut blev jag arg men nu blir jag bara besviken. Jag skulle själv aldrig vilja kalla mig en "Soldier of Odin", bortsett från att det är patetiskt så är det ett uttryck för något som jag inte står för.

Centralt för Keeron Ögrens livsåskådning är respekten för naturen och vad människan får av den.

– Jag tror att de flesta har den känslan på något sätt men som hedning har jag en förklaring. Ser man naturen som besjälad kan man inte behandla den hur som helst.

Enligt Keeron Ögrens tro är det möjligt att kommunicera med de döda.

– För vissa kan de upplevas som en röst eller som en känsla. Det går inte att förklara hur det egentligen är eftersom det kan vara olika för alla.

Hur upplever du dem?

– Jag upplever ganska konkreta möten, det beror på vad det handlar om. Oftast är det jag som påbörjar samtalen, men ibland är det någon som kommer för att påminna om något. En relation tar inte slut bara för att någon dör, men man gör kanske inte lika mycket tillsammans, skämtar Keeron.

Rätta oss
1 / 3

Besjälad. "Ser man naturen som besjälad kan man inte behandla den hur som helst", säger hedningen Keeron Ögren.

2 / 3

Keeron Ögren bär alltid en solsymbol runt halsen.

3 / 3

Keeron Ögren är författare till böckerna "På jordfast grund - tankar ur hednisk folktro" och "Kärlekens bok".

Aktuell artikel (1 av 3)
Bland hustomtar, vättar och skogsrån

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!