Torsdag, 21 september - vecka 38
Hela livet

Åldrande på barnsligt vis

Foto: Håkan Strandman

Barnböcker behöver inte nödvändigtvis handla om barn. I Ulrika Gustafssons debutbok ”Jag ska aldrig sluta cykla” vill hon bygga broar mellan den yngre och äldre generationen.

– Förhoppningen är att de ska fråga deras far- och morföräldrar om hur det var när de var unga, säger författaren.

Artikeln fortsätter efter annonsen

När gammelfarmor plötsligt dör får flickan, genom gamla fotografier, lära sig att gammelfarmor var långt mer än den hon hade lärt känna – om det handlar ”Jag ska aldrig sluta cykla”.

– Mina barn är åtta och fem år gamla nu så hela den tiden de har känt sin farmor har hon varit gammal, skruttig och vithårig. De har missat tiden när hon var mer i farten och att hon faktiskt också har varit ung, säger Ulrika Gustafsson som fick idén till boken efter att hennes egen farmor gått bort.

Ulrika har alltid trivts med äldre människor runt omkring sig. Med boken vill hon visa att även de har känslor, tankar och historier värda att lyssna på.

– Jag tycker att äldre människor har så mycket att ge. Och nu när man själv gått igenom lite olika åldrar inser man att livet går ganska fort och egentligen inte alls är särskilt långt. Jag vill visa just hur skeendet går.

I sitt jobb som biomedicinsk analytiker träffar Ulrika många äldre människor. I bland är dessa också en källa till inspiration.

– Bland annat en kvinna som hade så himla mycket livsglädje att jag var tvungen att rita av henne senare. Hon var så söt och fin.

Och just livsglädjen och åldrandet som både vackert och naturligt är något som Ulrika vill framhäva i sina illustrationer. Därför ritar hon vad hon kallar för ”vanliga kroppar”, där ålderstecknen inte förskönas.

– Jag vill inte rita de perfekta kropparna som man ser i till exempel sociala medier med mera. Det blir ju inte en sann bild. Därför ritar jag lite hängbröst och rynkor och ser till att det blir en snygg bild av det. Kanske i någon fin eller oväntad miljö.

Snart tar hennes bok nya former. I februari ställer hon ut utvalda illustrationer tillsammans med andra verk i KBAB:s lokaler på Våxnäs. Dessförinnan ska hon besöka en skolklass för prata om hur man skriver en bok – samma elever medverkar på ett hörn i utställningen.

– De ska få rita en bild av hur de tror, eller hoppas på, att de ser ut när de blir gamla. Och kanske skriva lite kort om vad de tror och tänker.

Hon erkänner att hon tycker att det känns lite skrämmande att åldras.

– Men jag hoppas att jag kommer vara pigg och se positivt på livet. Framför allt ska jag aldrig sluta leka.

Rätta oss
1 / 1

I boken finns också teckningar som Ulrikas dotter Lova har ritat.

Aktuell artikel (1 av 4)
Åldrande på barnsligt vis

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!