Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 18 oktober - vecka 42
Hela livet

60 år på samma julotta

Foto: Britta Staake

Jan Olsson har i år varit på julottan i Lungsunds kyrka 60 år i obruten följd. Redan som 13-åring tog Jan och hans far sällskap till kyrkan och satte sig i samma bänkrad som han ämnar göra även i år.

– Jag är alltid tidigt ute om bilen skulle krångla eller något, men gör den det så får jag väl ta sparkstöttingen! säger Jan.

Artikeln fortsätter efter annonsen

I början av 1950-talet så byggde Jan Olssons far en sommar­bostad i Lungsund, det är upptakten till varför han har kommit att besöka julottan i kyrkan där varje år sedan 1954.

– På den tiden fanns det ju inte en kyrka i Storfors, den invigdes 1959 tror jag, säger Jan Olsson som bott på orten i hela sitt liv.

Från sommarbostadens brygga ser han kyrkan som han känner en speciell anknytning till.

– Nu är jag ju inte särskilt kyrklig så jag är inte där så ofta, men julottan missar jag inte.

Inte en enda gång på 60 år. På juldagens morgon har det hänt att han blivit orolig för att bilen inte ska starta, men om så skulle vara fallet så finns det andra medel.

– Min far och jag har åkt sparkstötting från Storfors. Jag minns att det var gnistrande och fin julmorgon med perfekt sparkföre, på den tiden så grusade och saltade man ju inte ­vägen.

Den mil det är till kyrkan har även tillryggalagts på cykel och sedan i bil tillsammans med föräldrarna.

– De är borta sedan länge, men jag fortsätter traditionen med julottan, annars så skulle det kännas som att något fattas på jul.

Något han ångrar är att han inte noterat de präster som haft julottan genom åren.

– När jag började gå var det kyrkoherde Frans Holmgren som hade den i många år, sedan har det växlat en del naturligtvis.

Något annat som växlat är antalet besökare under åren. Jan berättar att förr var kyrkan fullsatt på juldagens morgon och man fick sätta ut extra stolar, så är det inte längre.

– Annars är julottan sig lik. För mig har inte traditionen så mycket med det religiösa budskapet att göra, det är just traditionen och att det är så vackert med alla levande ljus och att Lungsunds kyrka i sig är så vacker där den ligger vid vattnet.

Men som det ofta är på jul, så är det inte bara en tradition det handlar om.

– Det hör väl till saken att jag har suttit på samma bänk under hela tiden, säger Jan med ett skratt.

– Jag hittade en bra plats längst fram i en sidoarm där jag har uppsikt över alltihop. Jag ser upp på orgelläktaren, jag ser predikstolen och altaret så där sitter jag bra.

När Jan gick på sin femtionde julotta blev han uppkallad och fick en liten present.

– Prästen sa då att på julottan är den platsen upptagen, ingen får sitta där mer än jag. Men för säkerhets skull så är jag tidigt ute om något skulle hända, ­skrockar Jan.

Under de 59 julottorna han upplevt så minns han hur det en gång för länge sedan var en kyrkvärdinna som gick och samlade ihop kollekten med en hov med långt skaft som vände sig om för snabbt...

– Och hon råkade slå en gubbe i huvudet med skaftet! Folk som såg det kunde inte hålla sig för skratt, berättar Jan muntert.

– Sedan var det för många år sedan en man som kallades Post-Ivar i Bjurbäcken. Han var lantbrevbärare och var alltid på julottan. Men han brukade inte hinna dit förrän den hade börjat, så nästan varje år så knarrade stora kyrkporten till efter en kvart, då kom Post-Ivar.

Jan har förhört sig om det är någon annan som är i närheten av hans 60-åriga tradition och säger att han gärna skulle vilja veta om det är någon i Värmland som besökt en och samma julotta lika många ­gånger.

Rätta oss
1 / 2

Jan Olsson framför Lungsunds kyrka där han i morgon kommer att besöka sin 60:e julotta i följd, kanske något av ett värmländskt rekord?

2 / 2

Inte nog med att julottan ska upplevas i samma kyrka varje år, den ska även upplevas från samma bänk.

Aktuell artikel (1 av 8)
60 år på samma julotta

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!