Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 17 mars - vecka 11
Hammarö

Wallström: Gör din röst hörd

Foto: Peter Bäcker

Gör din röst hörd i kyrkovalet. Det var utrikesminister Margot Wallströms budskap när hon intervjuades i samband med Socialdemokraterna Hammarös kyrkovalupptakt och 100-årsjubileum.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Ett 100-tal åhörare hade samlats i Skoghalls centrum för att del av det samtal som Christian Norlin förde med Margot Wallström på en scen. När frågorna gled in på Wallströms tid som kyrkominister (1988-91) så stördes samtalet kort av en högljudd man i publiken. Wallström tog skickligt upp tråden igen och lade ut orden om Svenska kyrkans arbete i vardagen och engagemang runt om i världen.

– Det är i handling man ska visa att man är en kristen människa, att man bryr sig. Jag är orolig. Nu vill Sverigedemokraterna ta över Svenska kyrkan. De kommer att driva sin kampanj stenhårt för att komma in. Då tycker jag att vi ska stå emot och använda vår rösträtt. Det är viktigt. Glöm inte bort att gå och rösta.

Åhörarna svarade med dagens varmaste applåd.

Valdeltagandet är lågt i kyrkovalet som i år inträffar den 17 september. Senast – 2013 – gick endast 12,8 procent av 5,2 miljoner röstberättigade till vallokalen.

Efter mötet tog Margot Wallström sig tid att prata med åhörarna. Det personliga mötet är betydelsefullt.

– För mig betyder det mycket att lyssna på vad folk säger och visa att man tar dem på allvar. Det är ett sätt att fånga upp stämningen i ett samhälle.

Hon fick bland annat frågan om varför utrikesfödda som pratar bra svenska och är högutbildade ändå inte får några jobb.

– Det är inte säkert att regeringen kan göra så mycket. Det är däremot viktigt att förstå att det finns sådana mekanismer och byråkrati lokalt som vi kanske behöver ta i tu med.

Margot Wallström kom direkt till Skoghall från Oslo där hon under fredagen träffade sina ministerkollegor från Norden och Baltikum.

– Vi har ganska informella möten och där vi tar upp aktuella frågor som vi alla jobbar med i respektive länder. Säkerhetssituationen i närområdet är den viktigaste.

Två svenska medborgare, Hamza Yalcin och Ali Gharavi, sitter av oklara anledningar frihetsberövade i Spanien respektive i Turkiet. Yalcin greps, som internationellt efterlyst av Turkiet, när han befann sig på semester i Barcelona.

– Där har vi markerat tydligt. Jag har pratat med min spanska och tyska kollega. Vi är mycket aktiva via ambassaderna. Vi tycker att det är helt oacceptabelt om Interpol ska förvandlas till en organisation som tar politiska hänsyn. Det strider mot deras konstitution. Om det finns anklagelsepunkter mot honom så måste de presenteras och det snabbt. Annars ska han försättas på fri fot, säger Wallström och menar att samma sak gäller för Gharavi.

– Man kan inte fängsla regimkritiker.

I och med att Sverige har ett så kallat skyddsmaktuppdrag mellan USA och Nordkorea så följer Wallström händelseutvecklingen mellan länderna noggrant.

– Vi försöker använda det förtroende vi har från Nordkorea. Det är viktigt att man använder det när det behövs förmedlas kontakter och se till att det finns ett politiskt spår och inte bara den högstämda retoriken och militära hot.

Att Donald Trump efterträtt Barack Obama som världens mäktigaste person har inte gjort uppdraget lättare.

– Vi har en regim och en president i USA som är mycket svårare att förutsäga vad han kommer att göra och vilken politik han kommer att företräda. Ett så allvarligt och spänt läge, sett gentemot Nordkorea, har vi inte varit med om på mycket länge. Det känns farligt och är oroväckande, säger hon.

Rätta oss
1 / 2

Intervju. Det var många som ville prata med Sveriges utrikesminister Margot Wallström efter lördagens framträdande. Här ger hon en intervju till P4 Värmland.

2 / 2

Det personliga mötet är viktigt för en politiker. Margot Wallström tog sig tid att träffa både kända och okända människor i Skoghalls centrum.

Aktuell artikel (1 av 8)
Wallström: Gör din röst hörd

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!