Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Torsdag, 18 januari - vecka 3
Hammarö

Tävling om hur Lillängshamnen kan utformas

Foto: Håkan Strandman

Hur ska området vid Lillängshamnen utformas på bästa sätt?

Det vill Hammarö kommun ta reda på genom en markanvisningstävling.

– Det är ganska många intressenter som tidigare anmält intresse, säger Anna Åhs, planarkitekt på Hammarö kommun, som hoppas på ett stort gensvar.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Det är första gången som Hammarö utlyser en markanvisningstävling. Beslutet klubbades av kommunstyrelsen i oktober. Detaljplanen för tävlingsområdet, trofédepån vid gamla vattenverket, fastställdes i december 2016.

Ganska tidigt fick kommunen påringningar från folk i byggbranschen som hade idéer på vad man skulle kunna hitta på med området.

– Det är ett bra läge.

Med anledning av det stora intresset valde kommunen att utlysa en markanvisningstävling som startade den 15 november och stänger den 9 februari 2018. Kommunstyrelsen utser det vinnande bidraget i april.

I och med att det är första gången som kommunen utlyser en tävling är det svårt att spekulera i hur många anbud som kommer in menar Anna Åhs. Att döma av alla telefonsamtal bör det landa på ett tiotal. Förutom att det är en attraktiv tomt så är detaljplanen lite luftig.

– Den är inte så jättedetaljerad. Det finns vissa begränsningar, som hur högt man får bygga, men det finns ändå ganska mycket spelrum för hur man ska kunna gestalta området på ett bra sätt, säger Anna Åhs.

Kommunen räknar med att det ska ges plats för ett 70-tal lägenheter plus utrymmen för restaurang och handel. I kommunens anvisningar ingår även att tävlingsbidraget ska vara attraktivt för ögat.

– Det blir själva entrén till Lillängshamnen så det är viktigt att det känns tillgängligt även för besökare och inte bara för de boende. Området ska fortfarande ha en öppen känsla, säger Anna Åhs.

Rätta oss
1 / 4

Hammarö kommun har utlyst en markanvisningstävling om Lillängshamnen.

2 / 4

3 / 4

4 / 4

Aktuell artikel (1 av 8)
Tävling om hur Lillängshamnen kan utformas

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!