Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 17 mars - vecka 11
Hammarö

Sprängstart för äldreboendet

Foto: Håkan Strandman

Efter åratal av diskussioner var det på onsdagen dags.

Hammarö kommun lanserade officiella starten för bygget av nya äldreboendet – med en dov sprängladdning.

Slutnotan? Den landar på cirka 320 miljoner kronor.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Det är vid Djupängen, precis norr om Hammarö Arena, som Peab nu går i gång på allvar med byggnationerna. Anläggningen kommer att ersätta Gunnarskärsgården som efter drygt ett halvsekel inte längre bedöms möjlig att rusta och renovera.

– Arbetsmiljöverket har flera gånger kommit med påpekanden, till slut är det inte längre möjligt att åtgärda. Det är helt andra krav som ställs på äldreboenden i dag jämfört med 1965 när Gunnarskärsgården byggdes, säger Annika Lückner, verksamhetschef på socialförvaltningen.

För utlösningen av apteringen stod socialnämndens ordförande Solweig Gard och kommunalrådet Per Aspengren, båda S. De understryker dock att beslutet fattats i politisk enighet.

– Det var inte enkelt att komma överens, varken om omfattningen eller placeringen, men detta är bästa alternativet. Nära Skoghall och i ett naturnära och fint område med bra kommunikationer, säger Solweig Gard.

Bygget kommer att ske genom partnering där Peab och Hammarö kommun ska jobba nära varann. Byggföretaget kan dra nytta av sina erfarenheter från de liknande stora byggen i Karlstad det senaste årtiondet, Zakrisdal och Oskarsland.

Djupängen (som tills vidare är arbetsnamnet på boendet) byggs liksom Oskarslund i två våningsplan och med utstickande flyglar. I mitten anläggs en innergård där de boende kan röra sig fritt.

Den invändiga utformningen har fokusgrupper med representanter från personal, pensionärsorganisationer och anhöriga varit med och tyckt till om. Men de får hålla sig till tåls ett tag till. Invigningen är inte planerad förrän sommaren 2020.

– Det kommer att ta lite extra tid då det är mycket markarbeten och infrastruktur runt byggnaden. Bland annat byggs en helt ny väg från arenan och norrut. Man kommer även att kunna ta sig till koloniområdet den vägen, det är en ändring som kommit till efter synpunkter från de berörda, förklarar kommunens projektledare Örjan Nässlander.

Kostnaden på 320 miljoner är också inklusive allt kringarbete och även inredningen.

Hur många som får sina arbetsplatser på boendet är ännu inte spikat, men det blir mer än 50, enligt Annika Lückner:

– Ja, ungefär så många jobbar på Gunnarskärsgården i dag, och där är det plats för 75 boende. Här blir det 110 bostäder, och de anpassas samtliga för personer med demens även om det inte blir något krav för att få bostad här.

Rätta oss
1 / 1

Politikerna Solveig Gard och Per Aspengren brände av det första sprängskottet. Sommaren 2020 ska det nya boendet stå klart.

Aktuell artikel (1 av 8)
Sprängstart för äldreboendet

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!