Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 17 mars - vecka 11
Hammarö

SD vill använda knarkhundar i skolorna

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Efter att Polismyndigheten ändrade sina riktlinjer i fjol finns möjligheten att använda narkotikahundar i skolorna.

Nu vill Sverigedemokraterna på Hammarö att den möjligheten utnyttjas på Hammarö.

Artikeln fortsätter efter annonsen

– Jag har hört av föräldrar att langning sker långt ner i åldrarna. Exakt var är svårt att säga, vi kan inte peka ut någon skola. Men vi tycker att det vore bra att samarbeta med polisen för att skapa en trygg skolmiljö, säger Anders Ahl, Sverigedemokraternas talesperson på Hammarö.

SD har nu lämnat en motion i ämnet till kommunfullmäktige och hoppas få stöd av åtminstone några partier ur alliansen i frågan.

– Sedan är det förstås så att vi troligen inte får majoritet i frågan, men vi tycker det här vore bra. Vi får se vad tjänstemännen säger när de utrett frågan.

• Har du tagit del av erfarenheter på andra håll i landet där man provat narkotikahundar i skolan?

– Jag vet att SD i Gävle lämnade en liknande motion, men jag har inte hört något om utfallet.

Enligt projektet Narkotikafri skola, som drivs av Riksförbundet narkotikafritt samhälle, utfärdade Polismyndigheten nya riktlinjer i frågan i januari i fjol. Enligt dessa riktlinjer kan narkotikahund användas för brottsförebyggande insatser i kommunala skolor om skolorna har upprättat drogpolicy eller ordningsregler där det tydligt framgår för elever och föräldrar att narkotikahund kan användas i lokalerna.

En sådan sökning ska då ske när eleverna inte är i skolan. Enligt samma källa gäller liknande regelverk fristående skolor.

Narkotikahundar har sedan dess använts i skolor i bland annat Ljusdal, Vetlanda och Kristianstad.

Enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, är det dock tveksamt om det verkligen stämmer att narkotikan ökar och går ner i åldrarna bland unga.

Enligt CAN:s årliga skolundersökningar, där de frågar elever i årskurs 9 i grundskolan och årskurs 2 på gymnasiet om de provat narkotika, har andelen som svarat att de använt narkotika varit relativt stabil under hela 2000-talet. I årskurs 9 har det handlat om mellan fem och tio procent under tidsperioden, i gymnasiet betydligt fler – 18 procent uppgav att de testat knark i fjolårets undersökning.

• Enligt CAN:s undersökningar verkar det inte som att narkotikaanvändningen ökar bland unga. Men er bild är alltså att den gör det på Hammarö?

– Vi går på det som föräldrarna säger. Vi tror att det finns fog för oro utifrån det de berättar, säger Anders Ahl.

Rätta oss
1 / 1

Här en narkotikahund i arbete på Arlanda för några år sedan. SD vill nu använda samma sorts hundar för att söka genom skolorna på Hammarö.

Aktuell artikel (1 av 8)
SD vill använda knarkhundar i skolorna

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!