Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 17 mars - vecka 11
Hammarö

Nämndemansgården ska rivas

Under måndagen tog kommunstyrelsen på Hammarö ställning till förslaget om att ändra detaljplanen för nämndemansgården på Nolgård så att en rivning kan genomföras av den privatägda fastigheten.

– Där har vi enhälligt beslutat att vi ändrar detaljplanen så det blir möjligt att riva huset. Det ska upp i fullmäktige för ett definitivt beslut. Men vi var helt eniga i majoriteten och de andra var med än så länge, säger kommunstyrelsens ordförande Per Aspengren (S).

Artikeln fortsätter efter annonsen

Huset är Hammarös äldsta med anor från 1700-talet och dessutom k-märkt. Men då Borgviks byggnadsvård kontaktades av den förre ägaren för en besiktning hittades grova fel på flera ställen och huset dömdes ut helt.

– Felen hade inte gått att upptäcka tidigare. Experten Robert Lindgren kunde se att sockeln hade kollapsat på huset och att det var väldigt mycket röta på timmerstockarna. Där hade det suttit panel över så det kunde man inte se förrän man började rota i det. Skorstenen hade även fallit in, säger Arne Nilsson, byggnadsinspektör vid Hammarö kommun.

Tidigare hade även ett saneringsföretag tagits in för att få bort stora mängder urin från ett flertal katter som vistats på övervåningen.

– De gick bet och lyckades inte få bort lukten.

För något år sedan sålde den förre ägaren till grannen som ville göra om allt till småindustri, handel och kontor. Något som nu kan bli möjligt om kommunfullmäktige väljer att anta förslaget om en ändrad detaljplan vid nästa sammanträde som sker 25 september.

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 8)
Nämndemansgården ska rivas

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!