Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 17 mars - vecka 11
Hammarö

Missing People firade fem år

Foto: Martin Olsson

På dagen fem år efter starten visade Missing People Värmland upp sig i Skoghall.

– Två har skrivit upp sig i skallgångsregistret och flera har visat intresse. Men det vi behöver nu är betalande medlemmar, säger Carin Kvarforth, administrativ chef i länet.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Första uppdraget var att hitta en fyrtioårig man som försvunnit i Filipstad. Utrustade med turistkartor gav sig Missing People ut i skogen. Han dök så småningom upp för egen maskin.

Mycket har hänt sedan dess.

– Nu är alla patrulledare utrustade med en kartapp, vilket gör att vi kan följa patrullen och delge polisen exakt hur vi har letat, säger Carin Kvarforth.

Numera har man 1 840 inskrivna i skallgångsregistret och 206 fordonsförare som kan köra fyrhjuling eller skoter. Allt sköts helt ideellt.

– Hittills i år har vi gjort tolv insatser, det är lite fler än tidigare – det brukar ligga runt 8-9 per år. Det handlar om äldre dementa som inte hittar hem, bärplockare som gått vilse och ibland suicida. Det är gudskelov inte ofta det är barn som gått vilse, säger Carin Kvarforth.

Är det särskilt mycket att göra i bärplockartider?

– Nej, men förra året var det faktiskt så. Då hade vi fem försvinnanden på en vecka. Då fick vi ta hjälp av Missing People i Fyrbodal och Örebro för att klara det.

Under söndagen bjöd organisationen på tårta hos räddningstjänsten i Skoghall. Några intresserade skrev in sig i skallgångsregistret och Carin Kvarforth hoppas på fler betalande medlemmar. Det är så verksamheten finansieras, tillsammans med pengar från till exempel Postkodsstiftelsen.

– Tack vare de pengarna har vi kunnat anställa två vid det nationella kansliet, säger hon.

Rätta oss
1 / 1

Leif Andersson, sökhunden Vicky och Carin Kvarforth mötte tillsammans med andra från Missing People allmänheten på brandstationen i Skoghall under söndagen.

Aktuell artikel (1 av 8)
Missing People firade fem år

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!