Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 17 januari - vecka 3
Hammarö

Majoriteten backar - vill se två skolor

Foto: Håkan Strandman

Efter folkomröstningen på Hammarö kom under tisdagen besked från politikerna om att det blir två högstadieskolor. I alla fall om beslutet blir formellt i kommunfullmäktige.

– Det var mindre än hälften som röstade, men det var ett väldigt tydligt utslag. Så det var ganska självklart för oss, säger Lillemor Larsson (V).

Artikeln fortsätter efter annonsen

Sent på tisdagen kallade majoriteten på Hammarö till en presskonferens där man ville presentera resultatet av den folkomröstning som skedde i kommunen den 10 december.

– Vi från majoriteten har nu låtit resultatet från folkomröstningen smälta in och har lämnat besked i frågan. Vi behåller de båda högstadieskolorna. Alltså behåller vi nuvarande skolorganisation helt, säger kommunalrådet Per Aspengren (S).

Under röstningen för närmare en vecka sedan deltog 44 procent av de röstberättigade i kommunen och hela 81,2 procent av dessa ville se två skilda skolor. Något som politikerna tog till sig.

– Det var mindre än hälften som röstade men det var ett väldigt tydligt utslag. Det var nog ganska klart för oss att då följer vi med. Vi behöver inte ta hänsyn till vad man gjort i andra kommuner utan tar ett eget självständigt beslut som vi tycker är bäst för Hammaröborna, säger Lillemor Larsson (V), ordförande i bildningsnämnden som fick medhåll från Margareta Ivarsson (C), ordförande i servicenämnden:

– Tidigt sa vi att vi skulle vara väldigt vaksamma på vad resultatet blev. Frågan ska bli bra för Hammaröborna och bli någonting bra för framtiden. Det känns riktigt bra att vi är framme vid vägs ände och kan jobba vidare.

Först ska dock beslutet gå den politiska vägen innan ett hundraprocentigt beslut kan tas.

– Det ska landa i fullmäktige så småningom för ett politiskt formellt beslut. Men vi har svårt att se att vi ska behöva kompromissa, ingen har ju aviserat någonting annat om det inte hänt något under resans gång. Men det här är vägs början också. Nu kan vi planera ordentligt då vi har många utmaningar framför oss som alla känner till, säger Lillemor Larsson (V).

Främst behöver merparten av skollokalerna rustas upp och byggas ut, en process som majoriteten räknar med kommer bli över en tidsperiod på minst tio till femton år framöver.

– Kommunen växer ju som den gör och eftersom vi har det fastighetsbestånd vi har så finns en jätteutmaning. Men ställningen på lokaler får vi ta framöver. Vi står inför ett val där det kan göras förändringar på den politiska agendan så det gäller att ha så stor samstämmighet som möjligt över hur det ska se ut framöver.

Rätta oss
1 / 2

2 / 2

Aktuell artikel (1 av 8)
Majoriteten backar - vill se två skolor

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!