Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 17 mars - vecka 11
Hammarö

Lilla Bruket öppnar i höst

Foto: Håkan Strandman

Efter att miljöproblemen på Sätterstrands förskola blev kända stängdes förskolan i somras. Den 12 september öppnar istället Lilla Brukets förskola på Lunnevi i Skoghall.

Hammarö behöver bygga stora förskolor varje år för att klara behoven även i fortsättningen.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Det var i våras som kommunen utredde fuktproblemen på Sätterstrands förskola. Det stod snart klart att problemen gick att åtgärda med omfattande renoveringar till en tämligen hög kostnad. Det andra alternativet var att flytta förskoleverksamheten från de fuktskadade lokalerna. Så blev det och i somras stängde Sätterstrands förskola.

I stället öppnar Lilla Brukets förskola om några veckor. Den 12 september slås portarna upp för de paviljonger som är en provisorisk, om än långvarig, lösning. I och med flytten från Sätterstrand kommer många barn och deras föräldrar att få en betydligt längre väg till förskolan än tidigare. Däremot hålls både barngrupper och personal intakta från verksamheten på Sätterstrand förskola.

– Nu kommer vi att få en bra miljö för både barn och personal, det är den stora vinsten. Personalen har varit med och utformat utemiljön på gården och det kommer att vara en väldigt bra verksamhet, säger Irene Malmgren Ingman, förskolechef.

Lilla Brukets förskola kommer att ha fyra avdelningar och det är den andra förskolan inom kort tid som öppnar i Skoghall. Redan nu har Talldungens förskola, som byggts intill Lunna förskola, öppnat med tre avdelningar. I januari är det dags för nästa nybygge på ön att öppna - då startar Bärstads förskola med sex avdelningar. Men behovet av förskoleplatser framöver är trots det långt ifrån mättat för Hammarö på sikt.

– Det finns inga politiska beslut fattade, men i den utredningen vi gjort är det klart att det finns behov av fler platser om vi vill hålla barngruppernas storlek på nuvarande nivå och även minska dem något, säger Björn Svantesson, bildningschef i Hammarö kommun.

Det är ett betydande antal förskoleplatser som kommer att behövas de kommande åren, visar tjänstemännens uträkningar. Inflyttningen till Hammarö är fortsatt hög.

– Vi kommer att behöva öppna en förskola motsvarande Bärstads storlek 2019 och även en 2020. Behovet finns både på den östra sidan och den västra, säger Björn Svantesson.

Rätta oss
1 / 1

Ersättning. Lilla Brukets förskola som öppnar den 12 september kommer att ha fyra avdelningar. Den ersätter Sätterstrands förskola som stängde i sommar, efter att kommunen funnit omfattande fuktproblem där. Lilla Brukets förskola är placerad vid Lunnevi idrottsplats i Skoghall centrum och består av fyra paviljonger.

Aktuell artikel (1 av 8)
Lilla Bruket öppnar i höst

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!