Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 17 mars - vecka 11
Hammarö

Föreläste om de svåra integrationsfrågorna

Foto: Håkan Strandman

Den före detta polisen Mustafa Panshiri besökte under torsdagen Skoghall för att föreläsa om nya sätt att tänka kring känsliga integrationsfrågor.

– Sverige måste tackla rätt problem på rätt sätt, säger han.

Artikeln fortsätter efter annonsen

På initiativ av Värmlands framtid bjöd Hammarö kommun in sin personal som jobbar med integration i någon form till föreläsningen med Mustafa Panshiri. Det rörde sig om inbjudna från både socialtjänsten, HVB-verksamheter och skolor.

– Under 2013 blev jag klar med Polishögskolan, två år senare började Håkan Stenbeck tjata på mig om att följa med till ett boende för ensamkommande. Han jobbade inom polisen i 43 år och var expert på brottsförebyggande arbete. "Vi kan ge dem information om det svenska samhället".

Efter lite betänketid valde Mustafa att följa med, och blev fast.

– En del var rädda och trodde vi var där för att de gjort något fel. När vi skulle lämna boendet räckte däremot hälften upp händerna och ville bli poliser. Då kände vi att det här kunde bli bra och ville fortsätta med det.

Medan kollegan upplyste ungdomarna om lagar och regler började han själv fundera på vad den minsta gemensamma nämnaren skulle vara för att komma överens med det svenska samhället.

– Jag kom fram till våra grundlagar. Yttrandefrihet, religionsfrihet och grundläggande värderingar. Jämlikhet och jämställdhet. Om vi ska lyckas med integrationen är dessa livsviktiga att diskutera med våra nyanlända.

Inför publiken i Folkets hus på Skoghall listade han därefter flera exempel på hur han hade jobbat med de ensamkommande ungdomarna för att få dem mer införstådda i de svenska begreppen.

– Jag förklarade vad förtal och hets mot folkgrupp var. Men även att det finns religionskritik. Det finns de som säger att kritiserar du fel religion förtjänar du att dö. Man behöver inte vara rasist eller främlingsfientlig för att bli orolig när man hör det. Så jag förklarar skillnaden att kritisera idéer och människor. Många förstår, men några vill lämna föreläsningen. Det är ett fritt land. Jag säger däremot till dem att om du inte är intresserad av yttrandefriheten kommer det bli svårt för dig att bli en del av det svenska samhället.

Han menade även på att Sverige står inför flera utmaningar gällande integrationen framöver.

– Vi i Sverige måste tydliggöra från början, tidigt, vad yttrandefrihet och jämställdhet betyder hos oss, det här är kraven vi har för det här begreppet. Gör vi inte det kommer det uppstå en del förvirringar i samhället och det blir "kajko" i framtiden.

– Det finns två frågor som det svenska samhället måste brottas med under ett år. Fråga nummer ett, hur långt ska samhället sträcka fram en hand i de här frågorna, var går gränsen? hur lång är handen? Gick gränsen vid separata badtider för män och kvinnor? Sedan omvänt, hur mycket ska en person som kommer till Sverige och vill bli en del av det svenska samhället behöva anpassa sig? Vart går den gränsen?

Rätta oss
1 / 1

Mustafa Panshiri kom till Sverige från Afghanistan som 11-åring. Nu åker han runt och föreläser om integrationsfrågor som han själv upplevt anses är känsliga i det svenska samhället.

 

Aktuell artikel (1 av 8)
Föreläste om de svåra integrationsfrågorna

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!