Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 17 mars - vecka 11
Hammarö

Folkomröstning om skolorna andra advent

Foto: Peter Bäcker

Efter många turer ser det nu ut att bli en folkomröstning om skolorna på Hammarö söndag 10 december.

Alternativen som ställs mot varandra blir en högstadieskola bara på Hammarö utbildningscenter eller både där och på Hammarlunden.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Åtminstone om det extrainsatta kommunfullmäktige på måndag nästa vecka går på kommunstyrelsens linje. Moderaternas Bosse Henriksson yrkade på återremiss av ärendet redan inför kommunstyrelsen. Han tycker att folkomröstningen ska hållas i samband med ordinarie val nästa år. Bland annat eftersom inga kostnadsberäkningar av de olika alternativen tagits fram.

– Vi vill inte vänta så länge som till nästa år. Då skulle det gå ett och ett halvt år från folkinitiativets upprop tills det blev omröstning. Det är för länge, säger kommunalrådet Per Aspengren (S).

– Vi måste även tänka på alla som jobbar i skolan och alla elever. De ska inte behöva gå i ovisshet om hur det ska bli i framtiden för länge.

De två alternativ som kommunstyrelsen vill att Hammaröborna ska välja mellan är:

1. Tycker du att det ska finnas en skola för årskurs 7-9 på Hammarö utbildningscenter och F6-skolor på Bärstad, Hammarlunden, en återuppbyggd Götetorpskola, Lillängen och Mörmon?

2. Tycker du att det ska finnas skola för årskurs 7-9 på Hammarö utbildningscenter och Hammarlunden och F6-skolor på Bärstad, en återuppbyggd Götetorpskola, Lillängen och Mörmon?

– Alternativ 1 var ju vårt inriktningsbeslut innan frågan om folkomröstningen och alternativ 2 motsvarar ju folkinitiativets vilja. Nu ställer vi dessa mot varandra, säger Per Aspengren.

• Kommer ni att följa resultatet i folkomröstningen?

– Man måste alltid ta hänsyn till resultatet. Men sedan får vi förstås analysera röstdeltagande och sådant. Men jag tror vi kommer få högt valdeltagande. Skolorna engagerar på Hammarö.

Rätta oss
1 / 1

Kommunstyrelsen vill hålla folkomröstning i skolfrågan 10 december och de två alternativen att välja mellan ska vara högstadieskola bara på HUC eller både där och på Hammarlunden.

Aktuell artikel (1 av 8)
Folkomröstning om skolorna andra advent

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!