Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 17 mars - vecka 11
Hammarö

Får inte ta över datahallarna

Foto: Håkan Strandman

IT-företaget Ismotec vill ta över driften av datahallarna på Sätterstrand när kommunen avvecklar verksamheten där – men får nej.

– Kommunen ställer till det väldigt mycket för oss som lägger ner det utan att ens ge oss chansen att ta över, säger Mathias Bucht, vd för Ismotec AB.

Hittas ingen lösning kommer företaget, med över 20 anställda, att lämna kommunen

Artikeln fortsätter efter annonsen

Sedan beslutet att avveckla Sätterstrand Business Park togs har det varit höljt i dunkel vad som ska hända med datahallarna. Kommunen har tagit över ansvaret från bolaget, men några planer på att driva vidare i kommunal regi finns inte.

IT-företaget Ismotec, som är en av de uppsagda hyresgästerna på Sätterstrand, vill hyra lokalen av kommunen, köpa loss inventarierna och driva verksamheten vidare.

– För kommunen innebär det ingen risk över huvud taget, och det skulle vara mycket bättre ekonomiskt för dem eftersom de slipper slänga bort grejerna och har en hyresgäst i lokalen som de inte haft annars, säger Mathias Bucht, vd för Ismotec AB.

Men från kommunens sida har svaret hittills varit nej.

– Så länge Sif Gidlöf (S) var kvar som kommunalråd så var inriktningen att vi skulle ta över, men när hon försvann var det plötsligt inte längre aktuellt. Det enda argumentet jag fått från kommunen är att de är oroliga för att det skulle kunna medföra skadeståndskrav på dem om någonting skulle hända, till exempel elavbrott. Jag upplever det som en undanflykt, säger Mathias Bucht.

Ismotec AB är uppsagda från Sätterstrand från april 2018. Det innebär att företaget, med ett 20-tal anställda, kommer att lämna Hammarö kommun.

– Vi har sagt upp kontorslokaler och allting, det blir en otrolig kapitalförstöring, både för oss och för kommunen. Datahallen är anledningen till att vi sitter på Sätterstrand, försvinner den väljer vi att flytta. Med en kommun som känns direkt fientlig till företagarna finns ingenting som håller oss kvar, säger Mathias Bucht.

Margareta Ivarsson (C), ordförande för servicenämnden, säger att hon inte sett någon reell propå om ett övertagande av datahallarna på Sätterstrand.

– Kommunfullmäktige har beslutat att vi ska lägga ner verksamheten där ute. Har Mathias Bucht ett konkret förslag så får han sätta sig ner med våra tjänstemän och diskutera det. Men då ska alla knutar vara lösta så att kommunen inte är inblandad på något sätt i verksamheten. Ett rent hyresavtal rakt upp och ner är inte aktuellt, utan då får det vara någon annan tingens ordning, säger hon.

Fredrik Jarälv, fastighetschef på Hammarö, menar att han inte har något mandat till något annat än avveckling

– Politikerna har fattat ett beslut om att verksamheten ska avvecklas, och då har jag som fastighetschef som uppdrag att genomföra det beslutet. Det vi tittar på nu är andra lösningar för den byggnaden, på sikt. Jag håller på att diskutera med intressenter som vill ta över lokalerna till annan verksamhet när de väl är tömda, säger han.

Förhoppningen från Ismotecs sida är ändå att situationen ska gå att lösa.

– Jag hoppas att kommunen ska ta sitt förnuft till fånga. Än finns det tid.

Rätta oss
1 / 2

Avvecklas. Det är oklart vad som ska hända med datahallarna på Sätterstrand.

2 / 2

Mathias Bucht.

Aktuell artikel (1 av 8)
Får inte ta över datahallarna

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!