Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Fredag, 23 mars - vecka 12
Hammarö

Datum för folkomröstning spikat

Högstadieskolornas framtid avgörs 10 december

Folkomröstningen om högstadieskolorna på Hammarö kommer att äga rum 10 december. Det beslutades på kommunfullmäktige i onsdags.

Men oppositionen är mycket kritisk till att inte omröstningen hålls i samband med valet 2018.

Artikeln fortsätter efter annonsen

– Det finns en risk att det blir ett mycket lägre valdeltagande när man lägger folkomröstningen på en separat dag. Erfarenheten säger att det bara är de som är väldigt engagerade i frågan som går och röstar då, och då blir det ingen klar spegling av folkviljan. Dessutom blir det dubbelt så dyrt, säger Peter Johansson (L).

Han pekar på att Statens kommuner och landsting (SKL) rekommenderar att lägga folkomröstningar på samma dag som allmänna val, just för valdeltagandets skull.

– När vi nu har vår första folkomröstning på Hammarö någonsin är det viktigt att vi får ett valresultat med tyngd, säger Peter Johansson.

Kommunalråd Per Aspengren (S) menar att det är viktigt att inte dra ut på omröstningen.

– Vi vill ha omröstningen så fort som möjligt, vi vill inte att lärare och elever ska behöva vänta på besked längre. De har redan fått vänta länge nog. 10 december är så snabbt det gick att få till.

Oppositionens argument för att vänta till valet 2018 köper han inte alls.

– Det är totalt oansvarigt, vi måste värna om elever och lärare. Det blir oro ute i lägren när man inte vet hur det blir framöver. Det gör att det blir svårt både att rekrytera och behålla personal, och det kostar jättemycket pengar, säger Per Aspengren som ändå räknar med att många kommer att gå och rösta om högstadieskolorna.

– Jag tror ändå att det blir ett stort valdeltagande. Hammaröbor har högt valdeltagande i vanliga val och det här är en fråga som engagerar, säger han.

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 8)
Datum för folkomröstning spikat

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!