Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 24 april - vecka 17
Hammarö

Bussträff för vännerna

Foto: Jeanette Dahlström

Över 200 medlemmar och runt 30 bussar.

I helgen hade föreningen Husbussens vänner årsmöte vid Hästviken och entusiaster från hela landet kom för att delta.

– Vi har en stor gemenskap, säger ordföranden Tommy Karlsson.

Artikeln fortsätter efter annonsen

För över tio år sedan bildades Husbussens vänner och det är en förening som vänder sig till de personer som har ett extra intresse för ombyggda gamla bussar. Husbussar kort och gott.

De brukar se till att samlas ett par gånger per år på olika platser i landet och nu när det var dags för årsmöte under valborgshelgen åkte gänget till Hästviken på Hammarö.

– Det är nog fjärde gången vi är här och tycker att det är ett fantastiskt bra ställe.

– Men vi är också ganska flexibla. Vi behöver ju bara en plats att stå på. Vi har allting i bussen och alla har solpaneler på taket. Det enda vi behöver är en stor yta och bärighet så att vi inte kör fast, sen löser vi resten själva, säger Tommy Karlsson som själv bor i Karlstad.

Och för valborgshelgen i Värmland hade föreningen ett späckat schema med aktiviteter varje dag. Under lördagen var de bland annat och hälsade på föreningen Värmlands bussveteraner ute vid Alster.

– Det är häftigt, det är många gamla veteranbussar som står där ute. Jag själv har flera, min äldsta är från 1932, säger Tommy Karlsson och berättar att han totalt äger närmare 20 bussar.

– Det är ett stort intresse som jag alltid har haft. Inte bara bussar utan också traktorer och lastbilar, säger han och berättar om gemenskapen som finns i Husbussens vänner.

– Vi är en förening men egentligen inga föreningsmänniskor. Vi är ett kompisgäng som delar samma intresse. Det spelar ingen roll om man är doktor, tandläkare eller bilmekaniker till vardags. Här är vi i samma bås varenda en av oss. Vi har ett genuint intresse för bussar och diskuterar gärna sinsemellan, säger han.

En som också sitter med i styrelsen är skåningen Magnus Stjernqvist och han har varit med sedan föreningen grundades. Tiden som han uppskattar att han lagt ner för bygget av sin buss är runt 2 000 timmar.

– Det var för 17 år sedan som jag köpte den. Den gick som skolbuss innan och såg faktiskt helt bedrövlig ut när jag köpte den. Vi rev ut allt, ända ner till asfalten i princip. Sen började vi med att bygga upp den igen och då började vi längst bak med plats för sängar och därefter fortsatte vi allt eftersom med toalett och så vidare, säger han och berättar att träffarna i föreningen fungerar bra som inspirationskälla.

– Man snor idéer hela tiden. Vi kan ge varandra många tips och det finns en enorm erfarenhetsbank.

För de flesta i föreningen innebar träffen på Hammarö säsongens busspremiär. Men de räknar med att stöta ihop ett antal gånger till i år.

– Sysslebäck på midsommar brukar vara ett stående inslag. Likadant med Classic Car Week i Rättvik. Sen brukar Magnus hålla i två träffar nere i Skåne så det rullar på hela tiden, säger Tommy Karlsson.

Rätta oss
1 / 3

Magnus Stjernqvist och Sonja Nordenskiöld har varit med i Husbussens vänner i många år. I dag mäter föreningen över 200 medlemmar med det nischade intresset av ombyggda bussar.

2 / 3

Karlstadsbon och föreningens ordförande Tommy Karlsson tillsammans med frun Margareta Karlsson.

3 / 3

Dan Nordlund från Hagfors är träslöjdslärare till vardags. Att han har en förmåga att vara händig har han inte minst visat genom sitt bussbygge som är unikt i sitt slag med en bar inuti.

Aktuell artikel (1 av 8)
Bussträff för vännerna

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!