Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Fredag, 23 mars - vecka 12
Hammarö

Ännu inget folkomröstningsdatum

Det blir en vända till i folkomröstningsfrågan på Hammarö. M fick igenom sin yrkan om återremiss.

Nu ska en kostnadsberäkning tas fram för de två olika datumförslagen.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Att det ska bli en folkomröstning om skolans organisation på Hammarö står klart sedan tidigare. Men när? Det är majoriteten och oppositionen inte alls överens om, och det manifesterades tydligt under måndagskvällens fullmäktigemöte.

Majoriteten (S, V och C) vill skynda på processen och vill därför låta Hammaröborna rösta redan den 10 december, medan oppositionen anser att det är viktigare med ett högt valdeltagande. Och det tror man det blir om omröstningen sker samtidigt som de allmänna valen nästa höst.

Datumfrågan slutade dock i ett antiklimax, efter lång och hetsig debatt. Bosse Henriksson (M) yrkade på återremiss för ta fram en kostnadsberäkning för de olika alternativen.

– Rimligtvis bör det kosta mycket mer med en extra dag för enbart folkomröstningen, jämfört med att göra det när folk ändå ska gå till valurnorna för de allmänna valen, menade han.

Eftersom det räcker med så kallad enkel majoritet – en tredjedel av fullmäktigerösterna – för att få igenom återremiss blev det också så. 14 av 31 röster räckte. Ett extra fullmäktige kommer därför att hållas inom kort.

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 8)
Ännu inget folkomröstningsdatum

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!