Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Måndag, 18 december - vecka 51
Hagfors

Störningar i vattentillförseln i Hagfors tätort

Omfattande renoveringsarbete av huvudvattenledning
Foto: Daniel Olausson

Två stora vattenläckor inom loppet av bara några veckor.

Nu har kommunen bestämt sig för att genomföra en omfattande renovering av huvudvattenledningen.

Vilket orsakar störningar för invånarna.

Artikeln fortsätter efter annonsen

På torsdagskvällen genomförs ett planerat stopp i vattentillgången på ett par timmar, men redan på onsdagen blev det torrt i kranarna i stora delar av centrala Hagfors och Geijersholm när en ventil gick sönder.

Och lite så här kan det vara de kommande veckorna, med den skillnaden att kommunen jobbar hårt för att informera vid planerade driftstopp.

– Det kommer bli störningar lite här och var. Vi gräver på olika platser, vi stänger av vägar och man kan få minskat tryck i kranarna eller inget vatten alls. Blir det planerat då går vi ut med information i tid, men som det blev i går så var det helt oförutsett, säger Nathalie Andersson, avdelningssamordnare på samhällsbyggnadsavdelningen.

Varför gör ni de här stoppen på en vardagskväll?

– Vi vill försöka minimera så att företagen inte ska bli drabbade i sina verksamheter. Vi har ju kommunala fastigheter, skolor, äldreboenden och restauranger som håller på med livsmedel som vi försöker göra det mindre krångligt för. Det är ju lättare för ett vanligt hushåll att tappa upp rikligt med vatten så att man klarar av behovet, det är ju bara i några få timmar vi håller på.

Det är totalt någonstans runt 500-600 meter rör som läggs ut, och man använder sig av en teknik där man för in det nya vattenledningsröret i det gamla vilket sparar både tid och pengar.

Arbetet påverkar inte boende utanför Hagfors tätort och kommunen uppdaterar sitt arbete fortlöpande på sin hemsida, och sin sida på Facebook.

– Och är det så att man har några funderingar så finns det alltid en person man kan ringa till för att få information, säger Nathalie Andersson.

Hur länge beräknas arbetet fortgå?

– Det är svårt att säga i nuläget, men vi tror att vi kommer hålla på fram till jul, som det verkar. Men jag kan inte säga exakt.

Hade ni gjort det här om ni inte fått de här vattenläckorna i november?

– Nej, det tror jag inte. Nu har vi haft två vattenläckor på rad på den ledningen och det var därför vi kände att vi får börja renovera för att se till att vi kan säkra vattentillgången. Innan dess har vi inte haft några större problem.

Rätta oss
1 / 1

Arbetet sker på flera olika ställen samtidigt, som här vid brofästet.

Aktuell artikel (1 av 8)
Störningar i vattentillförseln i Hagfors tätort

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!