Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 24 oktober - vecka 43
Hagfors

Orry varganfölls – husse kritisk mot ersättningen

Foto: Daniel Olausson

Orry överfölls och skadades svårt av en varg.

Tre månader senare är han helt återställd, och tack vare Stellafonden har också husse fått ekonomisk täckning.

– Annars hade det inte blivit så roligt, säger Per Hultman som anser att länsstyrelsen ska stå för en större del av ersättningen.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Det var vid en rådjursjakt i mitten på november som Per följde den snart 6-åriga Orry från sin gps. Efter att hunden skällt en del skrek han till, började springa och stannade sedan till helt.

– Jag trodde inte han levde, hade han varit skadad så hade han nog flyttat sig lite i alla fall. När vi kom dit så låg han under en gran och ställde sig upp, men han orkade inte gå. Han blev glad när jag kom, säger Per.

Tillsammans med sin jaktkamrat hittades vargspår och blod vid området där Orry hade skrikit och det var först det gick upp för Per vad som hänt.

Han bar hunden till bilen, åkte i ilfart till Mjönas djurklinik där den svårt skadade Orry opererades två gånger.

– Värdena var hemskt dåliga, så jag var väldigt bekymrad över hur det skulle gå. Det syntes på henne också att hon var orolig och inte säker på hur det skulle gå, säger Per som läste av veterinärens reaktioner.

– Men det vände på kvällen och när de tog nya prover hade det börjat stabilisera sig.

Orry repade sig snabbt, blev utskriven efter fyra dygn och var åter i jaktspåren på nyårsafton och jagade rådjur fram till jakten tog slut den sista januari.

Nu är han helt återställd, och tack vare försäkringsbolaget, Stellafonden och länsstyrelsen har kostnaderna på 52 400 kronor täckts. Men Per Hultman ser kritiskt på att länsstyrelsens maxbelopp endast är 10 000 kronor.

– När det är så att de ska ha så mycket varg så kan de gott stå för skadorna som blir också, mer i alla fall och åtminstone det dubbla. Med 10 000 kronor kommer en ingen vart hos en veterinär.

Länsstyrelsen följer bara de lagar och regler som politikerna beslutar om, berättar Fredrik Wilde på myndighetens djurskydd och vilt.

– Just när det gäller rovdjursskadade hundar är det väldigt tydliga föreskrifter, de innebär att vi kan inte ge mer än 5 000 kronor i veterinärkostnader och utöver det får vi ge ytterligare 5 000, vi bryter mot lagen om vi betalar ut mer, säger han.

– Bakgrunden är att politikerna utgår från att man försäkrar sina hundar.

Rätta oss
1 / 2

Tre månader efter den dramatiska händelsen är Orry helt återställd och husse Per Hultman kan konstatera att de har haft tur.

2 / 2

Orry blev biten i bakändan som Per beskriver det var "helt skrot".

Aktuell artikel (1 av 8)
Orry varganfölls – husse kritisk mot ersättningen

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!