Torsdag, 21 september - vecka 38
Hagfors

Omstridd fordonspark flyttad till skogsglänta

Foto: Daniel Olausson

Efter år av klagomål på att det är stökigt och för många bilar på en fastighet i Råda har någon gjort slag i saken.

Ett 25-tal bilar står nu prydligt uppradade på kommunal mark bakom ordenshuset.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Aktionen genomfördes i helgen och enligt uppgifter till VF ska någon utrustad med en hjullastare flyttat bil efter bil från fastigheten i området Åros och prydligt placerat ut dem i en skogsglänta bakom ordenshuset i Råda.

Det rör sig totalt om ett 25-tal bilar som nu står på kommunal mark, vilket innebär att det blir en kommunal angelägenhet och föremål för miljö- och byggavdelningen på Hagfors kommun.

– Då ska vi hantera det på det sätt som vi gör varje gång när någon lämnar bilar på Hagfors kommuns mark. Det man gör är att kungöra, att skicka ett rekommenderat brev till ägaren till bilen, och uppmanar den att flytta bilen. Om den inte gör det så kontaktar vi ett skrotföretag så får de skrota bilarna, säger Tihomir Jerkovic, miljö- och byggchef på Hagfors kommun.

Bilägaren har tre veckor på sig från att kungörelsen skickas iväg, annars blir det skroten och det är inte bilägaren som får räkningen.

– Det är vi, det är skattebetalarna, säger Tihomir Jerkovic.

– Plus alla turer med tillsynsärenden som man egentligen kunde lägga sin tid på att jobba förebyggande för att få bättre sjöar och skogar för att kunna jobba i framkant som kommun, istället för att jobba med klagomålsärenden.

Bilarna tillhör en redan omskriven och ökänd norrman som står som ägare på den fastighet som varit föremål för åratal av klagomål. Har det inte rört sig om de enormt många bilarna på tomten så är det andra olägenheter, för vilka kommunen inte har haft laglig rätt att agera mot.

– Nu har vi försökt med norska kronofogden så att de kan ge honom en delgivning, men det har de inte lyckats med.

Att flytta bilarna på det här sättet är olagligt, berättar Tihomir, och vem det är som har gjort är oklart. Råda bil och maskin och Råda maskinstation har figurerat i ryktena, men de båda dementerar tydligt inblandning.

– Helt plötsligt var bilarna bara borta, och ingen av oss i Åros eller Råda tycker det är synd, det är bara en välgärning av den som gjort det, säger Pär Larsson på Råda maskinstation som äger en intilliggande fastighet.

– Jag står klart och tydligt för att det är och har varit ett stort problem och den som trott sig till att göra detta ska ha en stor eloge, sedan om det är rätt eller fel...

Rätta oss
1 / 1

Ett 25-tal bilar står prydligt uppradade i en skogsglänta bakom ordenshuset. Vem som under helgen flyttat dit dem är oklart.

Aktuell artikel (1 av 8)
Omstridd fordonspark flyttad till skogsglänta

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!