Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 24 februari - vecka 8
Hagfors

Jobba som lärare och läs in lärarexamen

Foto: Daniel Olausson

Arbeta som lärare och läs samtidigt in en lärarexamen.

Så hoppas Hagfors kommun lösa lärarbristen.

– Det är en möjlighet för oss att attrahera fler personer till att ta steget att bli lärare, säger barn- och bildningschefen Tove Frostvik.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Som första kommun i länet har Hagfors tecknat ett samarbetsavtal med Teach for Sweden, en ideell, politisk och religiöst oberoende stiftelse som främst finansieras av utbildningsdepartementet.

Det möjliggör för yrkesverksamma lärare på högstadiet att distansutbilda sig och få lärarbehörighet samtidigt som man jobbar.

– I dag kan det vara så att du kan vara nyfiken på yrket, men inte riktigt tar steget fullt ut till att bli student. Då blir det här en möjlighet där du kan både arbeta och studera, säger Tove Frostvik.

Utbildningen startar till hösten och sträcker sig över två år, och för att ha en möjlighet att bli antagen ska ansökan skickas in senast den 28 februari, och du ska dessutom ha minst 90 högskolepoäng med dig i ryggsäcken.

– Det kallas för kompletterande pedagogisk utbildning, KPU, och innebär att du kan ha läst till ekonom, ingenjör eller kanske har läst matematik eller till samhällsvetare. Du måste ha vissa akademiska förkunskapskrav.

LÄS MER:Rådaelever flyttas på grund av lärarbrist

Tove Frostvik berättar att lärarstudenten arbetar fyra dagar i veckan och får den femte vikt för studier, samtidigt som den är anställd på heltid. Det här ses som ett försök till att lösa bristen på ämneslärare i kommunen.

– Vi har fått många delningar på facebook och jag hoppas det sprider sig så att vi får intresserade att söka. Det är ett sätt för oss att öppna upp för olika typer av möjligheter att få folk att våga ta steget till att bli lärare och gå med i detta fantastiska yrke.

Samtidigt pågår långt gångna diskussioner med Karlstads universitet om att göra en liknande lösning med lärare inriktat mot mellanstadiet.

– Där tittar vi på en hel utbildning på grundlärarprogrammet där man också kan arbeta och studera samtidigt. Det gör vi i samverkan med hela Värmland och det ska också förhoppningsvis komma i gång till höstterminen 2018. Det är också spännande, men då pratar vi om att studera en full utbildning på 10-11 terminer.

Rätta oss
1 / 1

Aktuell artikel (1 av 8)
Jobba som lärare och läs in lärarexamen

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!