Torsdag, 21 september - vecka 38
Hagfors

Fullmäktige föreslås avfärda årsredovisningen

Foto: Daniel Olausson

Revisorerna är kritiska mot Hagfors kommuns årsredovisning och rekommenderar kommunfullmäktige att inte godkänna den.

– Det var inga överraskande påpekanden, säger kommunalrådet Åsa Johansson (S).

Artikeln fortsätter efter annonsen

Revisorerna skriver i sin rapport att de har hittat två väsentliga avvikelser, vilket får dem att dra slutsatsen att årsredovisningen inte är upprättad i enlighet med kommunal redovisningslag och god redovisningssed.

Det rör sig dels om de 23,2 miljoner kronor som kommunen avsatt för att användas till framtida utgifter för väg- och fastighetsunderhåll, dels att de 27,7 miljoner kronor i statsbidrag för flyktingmottagandet 2015 inte fullt ut har förts som en intäkt.

Redan 2016 års fina plusresultat på 23,5 miljoner presenterades flaggade Åsa Johansson för att kommunen säkert får påpekanden av revisorerna, så den här rapporten var alltså väntad.

– Utifrån att vi har haft en dialog med revisorerna hela året. De visste min inställning och jag visste om deras, så att vi gjorde som vi gjorde är ingen överraskning för revisorerna, säger kommunalrådet och fortsätter:

– Kritiken är på de punkterna som vi har varit öppna med och som vi gör för att vi tycker att det är det absolut bästa för medborgarna i Hagfors kommun. Då tycker jag att jag står ut med den kritiken.

Framför allt statsbidraget för det stora flyktingmottagandet som betalades ut 2015 har hanterats lite olika bland kommunerna. Hagfors kommun har erfarenhet av att ta emot nyanlända och har därmed också sedan tidigare haft en organisation därefter, det var först när Uddeholms hotell öppnade som asylboende som läget blev ansträngt.

– Vi hade egentligen fler asylsökande i augusti 2014 än augusti 2015, säger Åsa Johansson och tror att årsredovisningen godkänns av kommunfullmäktige, trots revisorernas rekommendation att inte göra det.

– Ja, utifrån att både bokslutskommittén och kommunstyrelsen var enig, men man kan aldrig veta säkert.

Rätta oss
1 / 1

Revisorerna anser att räkenskaperna inte är rättvisande, men ger annars grönt ljus på de övriga punkterna i sin revisionsberättelse.

Aktuell artikel (1 av 8)
Fullmäktige föreslås avfärda årsredovisningen

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!