Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Fredag, 23 mars - vecka 12
Hagfors

En storsatsning som inte gick som planerat

Olyckliga omständigheter bakom avtalsbrott
Foto: Daniel Olausson

Konkurser, uteblivna avtal och böter till kommunen.

Satsningen på en företagspark vid Hagfors flygplats blev inte alls som Kjell Ottosson hade tänkt sig.

– Hade jag vetat det här så hade jag aldrig gjort det, säger han.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Potentialen fanns. Kjell Ottosson förvärvde attraktiv kommunägd mark intill 62:an och skulle bygga ett industrihotell, som snabbt blev ett till, samt en lastbilstvätt med café och övernattningsmöjligheter.

Spaden sattes i marken i mitten av 2013, samma år som Kjell utsågs till Värmlands mest företagsamma människa, och två år senare bestämde han att hus nummer två skulle byggas och projektet såg lovande ut.

Men när vi ses nu skakar han mest bara på huvudet.

Det anlitade byggföretaget gick i konkurs, senare också två av hyresgästerna och det tidigare givna avtalet med ett bussbolag gick i stöpet.

Då visade det sig att han inte skulle kunna bygga lastbilstvätten, vilket var ett måste för att uppfylla sin del av det exploateringsavtal som tecknades med Hagfors kommun för drygt fyra år sedan.

Avtalet förlängdes med ett år, men Kjell Ottosson beskriver det som att han stod utan chans att uppfylla det, på grund av ovan nämnda anledningar.

Konkurserna kostade honom mycket, och i takt med att han inte längre fick låna mer pengar stannade projektet av.

– Det gick åt en hel del pengar, om jag hade haft dem så skulle tvätthuset stå klart, säger han, vars företag tilldelades ett förbestämt vite till kommunen för att ha brutit mot avtalet.

Företaget och kommunen tecknade en avbetalningsplan tidigare i år, där det bland annat framgick att kommunen skulle stämma företaget vid utebliven betalning, vilket man alltså gjorde i maj efter att betalningen kommit in 17 dagar för sent.

– Det var något som blev fel, de kunde ju ha ringt mig först, tycker Kjell Ottosson som planerar att överklaga tingsrättens dom.

Kommunchefen Jan Lilja undertecknade stämningsansökan i slutet på maj, men han vill inte kommentera huruvida man från kommunens sida borde ha hört av sig innan den skickades in.

– Det har jag inga synpunkter på, säger han.

I augusti dömde Värmlands tingsrätt Hagfors El-montage till att betala vite om 200 000 kronor plus ränta och rättegångskostnader till kommunen, som vi berättade om för ett par veckor sedan. Kjell Ottosson vill själv träda fram och ge sin bild av det inträffade, efter att ha hört och läst om olika rykten.

För att rädda upp satsningen vid flygplatsen har han själv fått gå in med stora pengar. Företaget ser ut att klara sig, på det personliga planet ser det värre ut.

– Jag fick sälja mitt hus i Kallkälldalen för att klara av det här. Och jag har sålt nästan allt jag har på firman för att få det att gå ihop, säger han, men är också tacksam för all hjälp han fått av andra företagare i Hagfors.

Så här med facit i hand, kunde du själv ha gjort något annorlunda?

– Hade jag vetat det här så hade jag aldrig gjort det. Nej, jag känner att jag får ingen hjälp, så det enda jag tänker göra nu är att sälja det här och flytta till Karlstad.

Rätta oss
1 / 1

Satsningen längs väg 62 liknade det industrihotell som Kjell Ottosson upplåtit i Karlstad tidigare, men utanför Hagfors blev det inte alls som han har tänkt sig.

Aktuell artikel (1 av 8)
En storsatsning som inte gick som planerat

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!