Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Torsdag, 18 januari - vecka 3
Hagfors

Ekesbergets stora premiärsuccé

Stor tillströmning under jul och nyårshelgen
Foto: PRIVAT

Den rekordtidiga säsongsöppningen gav invånarna i Ekshärad chansen att för första gången på länge åka skidor i Ekesberget under jullovet.

– I år har det varit gynnsamt på många sätt, säger slalomklubbens VD, Pär Bergqvist.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Ekesberget, som var den första skidbacken i Värmland med modern lift, drivs nu ideellt av slalomklubben efter att Hagfors kommun lade ned engagemanget i slutet av 1990-talet. Pär Bergqvist var själv med och tog över för att få fart på skutan. På den tiden var det havererade liftar och lite bekymmer med backen.

Bergqvist tog därför ett samlat grepp i byn och bildade en ekonomisk förening runt sekelskiftet, Ekshärad turism och fritid.

– Vi har mellan 30-50 olika personer som är engagerade. Antalet varierar beroende på hur bemanningen i liften och säsongen ser ut. Utifrån varje individs förmåga och intresse drar man sitt strå till stacken. Vissa jobbar mycket och andra lite mindre, säger Bergqvist.

VF har tidigare skrivit om snöbristen hos vissa skidbackar i länet. I Ekshärad har slalomklubben - med lite hjälp av vädrets makter - jobbart hårt för att få till en sådan tidig start som möjligt. Faktum är att den tillslut blev rekordtidig. Redan på annandagen öppnade de flesta backarna.

Förra året dröjde det till den 22 januari.

– I och med att det var jullov så kunde vi ge lediga barn och ungdomar chansen att åka i backen. Plus återvändarna som är hemma och firar jul. De har ofta bildat familj och vill visa barnen vart de åkte när de växte upp. Sedan har vi turister i form av holländare och tyskar som finns i närheten. De är ofta glada och nöjda av att få besöka en familjevänlig backe, det finns ingen risk att tappa bort barnen.

Det faktum att föreningen fick backen redo under jullovet gjorde att man fångade den viktigaste målgruppen.

– Tillströmningen har varit den största på många år. Vi har fångat nya grupper som vi tappat innan. Sedan är det ju helt fantastiskt geografiskt sett att ha en slalombacke mitt i byn.

I år kommer även slalomklubben bredda sin ungdomsverksamhet där Karin Åslund kommer bli barn- och ungdomsansvarig.

– Vi kommer ta ett tydligare grepp och få en mer aktiv förening, även fast det inte är så många som är ute och tävlar. Karin kommer även samordna en skidskola som alltid är populärt bland de yngre. Vi har just nu 4-5 nedfarter beroende på hur vi lägger dem. Nu har vi gått över lite mer till freestyleåkning och satsat på det, förklarar Bergqvist.

Rätta oss
1 / 2

Dundersuccé för Ekesberget i säsongsstarten.

2 / 2

Verksamheten sar satsat mer på freestyleåkning.

Aktuell artikel (1 av 8)
Ekesbergets stora premiärsuccé

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!