Torsdag, 21 september - vecka 38
Hagfors

"Det är fruktansvärt"

Foto: Daniel Olausson

Bedrövelsen efter att den anrika scenen i Blinkenbergsparken har brunnit ned är stor.

Men platsen lär inte stå tom särskilt länge.

– Min intention är i alla fall att den ska byggas upp tillbaka, säger kommunalrådet Åsa Johansson (S).

Artikeln fortsätter efter annonsen

Någonstans i slutet på 1940-talet tog Hagfors manskör initiativet till det som blev den scen som sedan dess prytt Blinkenbergsparken och besökts av ett oräkneligt antal musikanter och artister, men också ungdomar vid skolavslutningar och politiker vid första maj.

Natten mot onsdag försvann den alltså i en brand som polisen misstänker är anlagd.

– Det är jättetråkigt. Det är en pärla i stadsmiljön som är borta, säger Åsa Johansson.

– Det känns ju som att det har varit en så viktig del i Hagfors historia, just scenen och hela parken är ju till för alla kommunens invånare. Vem som helst har kunnat vara där och den har alltid stått där på något vis.

Kenny Ludvigsson är en av de Hagforsbor som har stått på scenen flest gånger i modern tid då han de senaste 17 somrarna underhållit publiken med sin Sommarkväll i Blinkenbergsparken. Han är givetvis också förtvivlad.

– Jag tycker ju det är fruktansvärt. De har tagit bort en del av många minnen som många Hagforsbor har förknippat med scenen och Blinkenbergsparken och det är såna minnen som aldrig går att bygga upp tillbaka, säger han och räknar upp några av de namnkunniga kändisar som besökt parken genom åren.

– Sigge Fürst, Lennart Hyland, Folke Olhagen drog storpublik när han var där, på den tiden fanns bara radio så det var häftigt att få se vem det var som pratade. Jag minns ju när Gustav den sjätte gjorde sin Eriksgata 1952, då var scenen färdigbyggd.

Med Socialdemokraternas första maj-firande bara 1,5 vecka bort är det nu något oklart om partiet kan avsluta sin sedvanliga stadsmarsch i parken som så gjorts de senaste åren.

– Helt spikat att vi ska kunna vara där är det inte, men det vi pratade om under dagen igår är att om vi bara kan få el så att vi kan ha mikrofoner så funkar det, säger Åsa Johansson som alltså ser att en ny scen ska byggas upp på platsen.

Kanske då också en med ett tak som täcker hela scenytan.

– Men det ska bli i samma stuk naturligtvis, det är ju historiskt med den här scenen som alltid har stått där så jag tycker absolut att den ska vara i samma stuk och sedan går det säkert att göra så att funktionen blir något bättre än den har varit.

Rätta oss
1 / 1

Kenny Ludvigsson är en av många som har minnen kopplade till den scen som nu alltså är nedbränd.

Aktuell artikel (1 av 8)
"Det är fruktansvärt"

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!