Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Måndag, 19 mars - vecka 12
Hagfors

Bombprov kändes av i Hagfors

Mätstationen kände av Nordkoreas provsprängning
Foto: VF ARKIV

Världen håller andan efter att Nordkorea utfört ytterligare ett kärnvapenprov – det kraftigaste hittills. I Sverige mättes smällen vid den seismiska stationen vid Gunnerudssätern tio kilometer norr om Hagfors.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Klockan 05.30 på söndag morgon svensk tid utförde Nordkorea sitt största kärnvapenprov hittills. Mindre än en halvtimme senare kunde man se explosionen vid Totalförsvarets forskningsinstituts (FOI) mätstation i Gunnerudssätern.

– Det var en betydligt större sprängning än den förra, säger Martin Goliath, enhetschef för kärnvapenfrågor vid FOI.

Mätstationen i Hagfors är den enda i Sverige som är specialiserad på att upptäcks just provsprängningar, och den ingår i ett internationellt nätverk med ett hundratal mätstationer som håller koll på kärnladdningsprover.

– Det finns stationer på många märkliga ställen, bland annat Antarktis kust och på väldigt avlägsna öar. Anledningen till att en station placerats just i Hagfors har med berggrunden att göra, som jag förstått det. Stationen är också speciell för att den inte bara har en mätpunkt, utan det är ett flertal punkter som ligger ett par kilometer runt stationen. Det gör att man ensamt från den stationen kan få en riktningsbestämning på var provet inträffade, säger Martin Goliath.

Stationen invigdes 1969, men sedan 1983 är den obemannad.

– En gång i tiden satt folk där och granskade pappersrullar med en liten nål som registrerade allt som hände, men numera sköter sig stationen automatiskt. Men personal åker ibland ut och gör justeringar och tillsyner och sånt, säger Martin Goliath.

Signalen går förutom till FOI också direkt till Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organization (CTBTO), som har hand om alla de olika mätstationerna runt om i världen.

– Först ser man de seismiska signalerna, då ser man att det smällt. Nästa fråga är om det är en kärnsprängning, och då vill man se om det sipprat ut radioaktivitet, och då har nätverket stationer som mäter det också, säger Martin Goliath.

Enligt ett pressmeddelande från FOI var magnituden på söndagens prov omkring 6.1. Det är omkring, 6,5 gånger kraftigare än Nordkoreas prov i september 2016. Vidare står att det är rimligt att anta att provet liksom tidigare utfördes i en tunnel i Mant’ap-sanmassivet vid Pungye-ri.

Rätta oss
1 / 1

I det här huset, norr om Hagfors, spanas det efter provsprängningar av kärnvapen.

Aktuell artikel (1 av 8)
Bombprov kändes av i Hagfors

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!