Fredag, 22 september - vecka 38
Grums

Varierat utbud i länsfinalen

Foto: Tommy Andersson

Konstuttrycken är många och varierade när det i helgen bjuds på UKM-länsfinal i Grums.

– Det här är höjdpunkten på mitt år, säger 18-årige Oscar Lejrin från Årjäng.

Artikeln fortsätter efter annonsen

I länsfinalen av Ung kultur möts, UKM, deltar ungdomar från stora delar av Värmland – i år totalt runt 130 stycken. Konstuttrycken sträcker sig från musik, foto och film till balett, akrobatik, mim och spoken word. Och allt där emellan.

Festivalen pågår på flera olika ställen i samhället, och på fredagen kickades allt i gång på gamla Folkets hus Gruvan med vernissage och scenföreställningar.

– Jag är här för att visa upp att jag håller på med konst, säger Oscar Lejrin, 18 år från Årjäng, som deltar i utställningen med egengjorda Freddy Krueger-inspirerade handskar.

– Jag är filmfantast, och här kan jag visa vem jag är.

På en gräsplätt utanför står dansgruppen Impact dance company från Karlstad och tränar på sin rutin inför lördagens uppvisning.

– Det är roligt att det är ett stort evenemang så man inte bara åker någonstans, dansar i tre minuter och åker hem. Det blir en större upplevelse av det, säger Sanna Norbäck Welin.

– Vi hoppas att få dela med oss lite av vår energi till publiken, och få det tillbaka.

Martin Karlsson, kultur- och fritidschef i Grums och ansvarig för helgens festival, berättar att förberedelserna har pågått i ungefär ett år.

– Det har varit ett jättearbete för att få ihop det, säger han.

– Min tanke har varit att vi skulle få ihop unga och gamla och från många olika kulturer och där är vi nu. Vi kommer att vara upp emot hundra personer som jobbar med det här under helgen.

Han är nöjd med utbudet som deltagare och allmänhet kommer att kunna ta del av.

– Det är en härlig blandning.

Rätta oss
1 / 6

Aurum79 från Säffle visar upp dansnumret "Gold".

2 / 6

Andreas Lundgren, 13, från Torsby DJ:ade under UKM-länsfinalens första dag.

3 / 6

På röda mattan: Selam Yohannes, Hamisa Ramadan och Hiwet Alemay. "Jag är jättenervös", säger Hamisa som skulle sjunga under fredagskvällen.

4 / 6

Maja Persson, Emma Ringvall, Rebecca Jonsson, Maja Rolf, Sanna Norbäck Welin i dansgruppen Impact dance company ska uppträda på lördagen.

5 / 6

Filmfantasten Oscar Lejrin från Årjäng ställer ut flera Freddy Krueger-inspirerade handskar. "Skräckfilm ligger mig varmt om hjärtat. Och Freddy Krueger är en idol sedan jag var liten", säger han.

6 / 6

Emma Berg från Säffle ställer ut teckningar, mycket inspirerat från serier. "Och egna tankar som kommer fram när jag känner mig på ett visst sätt."

Aktuell artikel (1 av 8)
Varierat utbud i länsfinalen

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!