Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Söndag, 21 januari - vecka 3
Grums

Stabilt år för Gruvön

Foto: Helena Dahlgren

Stabilt första halvår för Gruvön. Trots haveri och stora satsningar tror företaget att året kommer att bli stabilt.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Första halvåret 2017 har resulterat i stora utgifter för Billerud Korsnäs bruk på Gruvön. Framförallt så pågår byggandet av den nya kartongmaskinen som kommer att stå klar först 2019.

– Det är ett bra år, säger Per Lindberg, VD och koncernchef för Billerud Korsnäs.

I maj i år drabbades Gruvön av ett större haveri i kokaren av halvkemisk massa i massalinjen. Bruket har fem maskiner men efter haveriet fick en av maskinerna stå helt stilla. Den första prognosen var att haveriet skulle få en betydande effekt för framtida ekonomiskt resultat.

– Men det visade sig vara ganska isolerat, säger Per Lindberg.

Problemet innebar att papper till lådor för frukt och grönt inte kunde produceras. Men bara drygt en vecka senare kunde problemet åtgärdas.

– Så det löste sig ganska snabbt och vi kom i gång bra igen. Efter att det åtgärdades har vi inte haft några större problem, säger Per Lindberg.

Billerud Korsnäs valde att investera stora summor pengar i bygget av en ny kartongmaskin. Det är främst under 2017 och 2018 som det kommer att vara stora utgifter för investeringen.

– Vi är lite sena i bygget, men annars håller vi tidsplanen. Trots att bygget är försenat räknar vi ändå med att vi ska kunna starta produktionen vid planerad tid, säger Per Lindberg.

Under 2017 kommer 30 miljoner kronor att läggas i extra personalkostnader. Dels så har företaget tillfälligt anställt fler för att täcka upp för byggandet och förberedandet av kartongmaskinen, men det är även utbildning av den nuvarande personalen som kommer att jobba med maskinen. Ytterligare 120 miljoner kommer att läggas på planerade underhållsstopp under 2017.

– Men de stora utgifterna är i år, och delvis nästa år. Vi beräknar att vi kommer att börja starta upp i slutet av nästa år. Sen ska det vara fullt i gång 2019, säger Per Lindberg.

Inför andra halvan av 2017 räknar Billerud Korsnäs med fortsatt bra efterfrågan. Den nya kartongmaskinen kommer att innebära att större mängder kartong kan produceras från och med 2019.

– Efterfrågan är som den är men vi räknar med att vi plockar åt oss en god del av den, säger Per Lindberg.

Rätta oss
1 / 1

Satsning. Fortsatt stora investeringar på Gruvön.

Aktuell artikel (1 av 8)
Stabilt år för Gruvön

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!