Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 17 januari - vecka 3
Grums

Pedagoger fick lära om rörelse

Satsning för de yngsta i tre skolor inom Grums kommun
Foto: Sophia Jiglind

För att råda bot på barnens alltmer stillasittande vardag utbildades 60 pedagoger i Grums kommun under måndagen inom programmet Röris.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Höstlovet för skolbarnen i Värmland inleddes under måndagen. Men för personalen inom F-3 i Grums stod Röris på schemat där syftet var att de skulle bli rörelseinspiratörer med hjälp av Olivia Jonsson och Hillevi Eilard från Friskis och svettis.

– Programmet i sin helhet är 20 minuter långt men det går att välja ut vissa delar för att höja eller sänka energin hos barnen exempelvis, berättade Hillevi inför de närmare 60 personerna på plats som fick starta dagen med ett teoripass och avslutade med praktiska övningar i gymnastiksalen på Södra skolan.

– Det finns egentligen tre "därför" att vi gör detta. Dels blir koncentration och inlärningen bättre av fysisk aktivitet vilket gör det lättare för barnen att lära sig, dels tittar vi långsiktigt för att motverka en lång rad negativa processer. Sedan är det även för gemenskapen. Det blir väldigt roligt och god stämning.

I övrigt är det mycket fokus på kondition, rörlighet och smidighet genom enkla övningar som kan genomföras såväl i klassrummet som hemma.

– Tidigare har Röris bara varit för pedagoger, men nu har de öppnat upp så även föräldrar kan ta del av verktygen och lära sig.

Susanne Marklund, rektor och områdesansvarig för Södra skolan:

– Vi vill främja mer rörelse i skolan och det här är en del i vårt hälsofrämjande skolverksprojekt. Tre skolor som har F-3 i kommunen är med och alla lärare, elevassistenter och fritidspersonal deltar.

Rätta oss
1 / 1

Utbildning. Hillevi Eilard från Friskis och svettis var en av två insturktörer

Aktuell artikel (1 av 8)
Pedagoger fick lära om rörelse

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!