Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 17 mars - vecka 11
Grums

Notan för driftstoppet - 25 miljoner

Foto: Helena Dahlgren

Delårsrapport. Stoppet som skedde efter att en flutingmaskin havererade i maj kostade 25 miljoner kronor. Det visar Billerud Korsnäs delårsrapport, som annars visar idel svarta siffror.

– Framtidsutsikterna ser väldigt goda ut, säger Susanne Lithander, ekonomi- och finansdirektör vid Billerud Korsnäs.

Artikeln fortsätter efter annonsen

I tio dagar stod massalinjen stilla efter att flutingmaskinen havererat i maj. Det innebar minskade intäkter om 25 miljoner kronor, vilket lyfts i Billerud Korsnäs delårsrapport.

– Det var otur och tyvärr stod massaproduktionen stilla i tio dagar. Men det var ändå ett kortare stopp än vi förväntade oss först, och det är vi glada för, säger Susanne Lithander.

Företaget delar inte upp sina ekonomiska rapporter bruk för bruk, utan delar upp dem i affärsområden. Och de affärsområden där Gruvön bruk är verksamma - Packaging paper och Corrugated Solutions - ser utsikterna goda ut och möjligheter finns till ytterligare prishöjningar, enligt företagsledningen.

– Generellt är det en ganska bra rapport och vi är ganska nöjda med vårt resultat. Framtidsutsikterna ser väldigt goda ut när vi ser på efterfrågan och orderläget. Det ser ut att hålla i sig ett bra tag framöver, säger Susanne Lithander, som också påpekar att de stora investeringarna i Gruvöns bruk visar de långsiktigt växande utvecklingsmöjligheterna och efterfrågan som företaget ser.

De planerade underhållsstoppen, som utförs varje år på bruken, kostade drygt 25 miljoner kronor mer än vad företagsledningen uppskattat. Men det är en summa som Susanne Lithander tar med ro.

– Stoppen gör vi varje år och det är ju en jättestor apparat. Det är en vecka som vi stänger hela bruket för att gå igenom allt och då gör vi en uppskattning på ungefär vad det leder till i produktionsbortfall och eventuella extrakostnader. Det handlar om en halv miljard kronor per år för stoppen. Ibland hittar de ingenting som behöver åtgärdas och då blir det billigare än vi uppskattat, ibland blir det dyrare, säger hon.

Rätta oss
1 / 1

Kostsamt. Stoppet på en massalinje efter att en flutingmaskin havererat i maj varade i tio dagar. Det kostade företaget 25 miljoner kronor i produktionsbortfall, visar Billerud Korsnäs delårsrapport.

Aktuell artikel (1 av 8)
Notan för driftstoppet - 25 miljoner

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!