Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 17 januari - vecka 3
Grums

Många besökte integrationsdag

Foto: Håkan Strandman

För andra året anordnade Grums kommun informationsdag för nyanlända.

– Jag hoppas att vi kommer att fortsätta med det här, säger Adnan Izat, integrationsstrateg på Grums kommun.

Artikeln fortsätter efter annonsen

I fredags lockades många till Gruvan i Grums. Under dagen anordnades en integrationsdag där bland annat fritidsbanken, röda korset och arbetsförmedlingen har montrar uppställda.

– Ibland kan det vara svårt att få information om vad som finns i kommunen. Vi har många verksamheter och aktiviteter och det här blir en möjlighet att informera om vad som finns och hur det fungerar, säger Adnan Izat, integrationsstrateg på Grums kommun.

Integrationsdagen anordnas för andra året och är till för att komma ut med information till nyanlända i kommunen. I dag är det många som själva bestämmer sig för att bosätta sig i Grums.

– Vi får ingen automatisk kontakt med de nyanlända, det är en nackdel som finns i många kommuner, säger Adnan Izat och tillägger:

– Men sen eftersom vi inte har SFI-undervisning i Grums så är det många som åker till andra kommuner under dagarna.

Omkring 200 personer beräknades att dyka upp under dagen. Under dagen kommer det att hållas föreläsningar, och det kommer även att finnas möjlighet att ställa frågor.

– Alla är välkomna, och man märker att det hela tiden droppar in fler människor, säger Adnan Izat när dagen precis startat.

Det är andra gången som Grums kommun anordnar en integrationsdag. Efter förra årets träff i september 2016 har flera saker förändrats i kommunen. Bland annat har kommunen börjat erbjuda drop-in tider på tisdagar för information i kommunhuset.

– Då har vi personal på plats och språkstöd. Tidigare så har de varit tvungna att boka en tid i förväg, säger Adnan Izat.

Tillsammans med studieförbunden har bland annat simundervisning för nyanlända kunnat bli verklighet. I samband med förra integrationsdagen kom även frågan om mötesplatser upp, och i mars i år startades språkcaféet Allas café.

– Det behövs mötesplatser. Vi hoppas vi kan fortsätta med dessa dagar. Det är många frågor som kommer upp och tillsammans med studieförbunden så startar nya aktiviteter för nyanlända, säger Adnan Izat och tillägger:

– Det blir mycket integration och kommunikation som sker, och att jobba med det utvecklar hela kommunen.

Rätta oss
1 / 1

Nöjd. "Det här blir en kanal att nå nyanlända" säger Adnan Izat, integrationsstrateg på Grums kommun.

Aktuell artikel (1 av 8)
Många besökte integrationsdag

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!