Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 21 mars - vecka 12
Grums

Facken samverkar vid storbygget i Grums

Foto: Helena Dahlgren

Fackligt. 2 500 personer från många olika länder väntas jobba tillfälligt med om- och tillbyggnaden av Gruvöns bruk. Nu samlar sig ett flertal olika fackförbund i vad som kallas "fackbaracken" – en mötesplats för anställda inom många olika branscher.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Byggnads, Transport, IF Metall, Målarna, Pappers, Elektrikerna, Fastighets och Seko är förbunden som beslutat sig för att samverka i den nya baracken vid Gruvöns bruk, som invigs under onsdagen. Byggnads har en projektanställd som kommer att finnas på plats, men även övriga förbund kommer hjälpa till med bemanningen.

– Jag lyfte det precis i samband med att vi fick reda på att det skulle bli den här byggarbetsplatsen, och kontaktade de andra förbunden och alla tände på idén. Tanken är att det ska finnas en fast punkt för de killar och tjejer som jobbar på bygget, dit de kan gå med sina frågor och liknande. Det handlar om fackligt fotarbete, säger Kenneth Svärd, ordförande för Byggnads Region Örebro-Värmland.

Det är arbetsmiljön som är det främsta fokuset för facken.

– Det kommer vara många arbetare från olika länder så det viktigaste blir att se till att det är ordning och reda. Vi vill inte ha ett nytt Mall of Scandinavia med x antal underleverantörer som jobbar under oschyssta villkor, säger Kenneth Svärd.

Det blir många som får Grums som tillfällig bostadsort under bygget, och tanken är att facken ska hjälpa till att erbjuda en meningsfull fritid för de inresta arbetarna.

– Vi kommer att hjälpa till med aktiviteter, vi har redan fått förfrågningar om vi kan hjälpa till med till exempel utbildningar i engelska och svenska. ABF är med i projektet, så vi kan ha dem som bollplank.

Baracken, som ligger på kommunal mark som arrenderats i två år, invigs klockan 13 på onsdagen. Bland annat kommer riksdagsledamot Lars Mejern Larsson (S) att tala.

– Det har varit ganska mycket fjärilar i magen innan vi har fått allting på plats. Vi har aldrig haft en så här stor arbetsplats i vår region tidigare, vad jag vet i alla fall. Jag kommer nog känna en ganska stor lättnad när onsdagens invigning är avklarad, säger Kenneth Svärd.

Rätta oss
1 / 1

Omkring 2 500 personer kommer till Grums för att jobba med ut- och tillbyggnaden av Gruvöns bruk.

Aktuell artikel (1 av 8)
Facken samverkar vid storbygget i Grums

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!