Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Fredag, 23 mars - vecka 12
Grums

Elastiskt papper från Grums kan ersätta plast

Foto: Peter Bäcker

Plastens största marknad är förpackningsindustrin – trots att det finns alternativ. I laboratoriet på BillerudKorsnäs experimenteras det med fiberbaserade material och flexibelt papper.

– Möjligheterna är så gott som oändliga, säger förpackningsdesignern Anders Gåsste.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Minst 8,3 miljarder ton plast har tillverkats sedan materialet togs i bruk och började produceras i stor skala på 1950-talet. Det motsvarar vikten av en miljard elefanter – eller den samlade vikten av 822 000 Eiffeltorn. Merparten av all den plast som har producerats har dessutom kasserats och av de 4,9 miljarder ton som blivit skräp har cirka 9 procent återvunnits, 12 procent bränts upp och 79 procent har deponerats eller hamnat i naturen, sjöarna och haven. Det visar en forskningsstudie som nyligen publicerades i den vetenskapliga tidskriften Science Advances.

– Förpackningar och emballage är en enorm marknad och det vi arbetar med det är just att hitta nya lösningar och områden där nyfiberbaserade material kan användas i stället för traditionella plastförpackningar, säger Kristina Jardeby, förpackningsingenjör på BillerudKorsnäs.

I Europa används närmare 40 procent av plasten i förpackningsindustrin – trots att det finns alternativ. I laboratoriet på BillerudKorsnäs i Grums sitter ingenjörer och förpackningsdesigner och experimenterar med fiberbaserade material och flexibelt papper. Lösningar som kan utmana konventionella förpackningar och ersätta plastprodukter tillverkade av fossila bränslen.

– Den här helt återvinningsbara förpackningslösningen för torra livsmedel, som exempelvis mjöl och socker, har vi tagit fram tillsammans med Bosch. Den vann vi dessutom Sustainability Awards för i år, i kategorin biobaserad förpackning, säger Kristina och visar upp en förpackning av 100 procent förnybart nyfiber.

Än så länge är det emellertid inget svenskt livsmedelsföretag som nappat på konceptet. Förpackningslösningen finns i nuläget bara tillgänglig på den tyska marknaden. Efterfrågan på förpackningar som kan ersätta den formpressade plasten ökar visserligen – men inte i den takt som man skulle kunna förvänta sig.

– Det här tråget i formbart papper finns ute på marknaden och är godkänt för livsmedel. Det kan exempelvis användas för charkuterier och kan dessutom tillverkas i samma maskin som plastrågen. Det tillverkas över 2 000 sådana här maskiner per år, de används både i Sverige och i resten av världen, och alla skulle kunna använda vårt papper i stället för plast. Det enda som egentligen behöver göras är att byta formverktyget, säger Anders Gåsste förpackningsdesigner på BillerudKorsnäs.

I Sverige används BillerudKorsnäs termoformpapperstråg bland annat av Bröderna Nilsson delikatesser, producenter i Asien har nyligen investerat i maskiner för att använda pappret och den belgiska livsmedelskedjan Colruyt håller just nu på att byta ut formverktyget på sina maskiner för att kunna ersätta plasttrågen med tråg av det formbara pappret.

– Det går framåt, men det går ganska trögt. De allra flesta svenska charkuterifabriker skulle kunna använda det här pappret, eftersom de har just den här maskinen, men hittills har det varit svårt att få dem att byta bort plasten. Vi hoppas väl mycket på att det ska bli en ketchupeffekt i Europa i och med den belgiska livsmedelskedjans satsning, säger Anders Gåsste.

BillerudKorsnäs är världsledande på nyfiberbaserat förpackningsmaterial och samarbetar i stor utsträckning med andra branscher för att hitta nya innovationer. Tillsammans med cementtillverkaren LafargeHolcim har företaget exempelvis utvecklat en cementsäck som kastas direkt in i cementblandaren utan att öppnas och som löses upp när den utsätts för mekaniska påfrestningar och vatten.

– Pappret utvecklas och intresset för att ersätta plast med olika papperslösningar har ökat de senaste åren. Samtidigt måste vi vara innovativa och komma med förslag på användningsområden eftersom ingen är riktigt klar över möjligheterna, säger Anders Gåsste och håller fram ett kuvert med ett slags nät av det patenterade fiberformpappret inuti.

När kuvertet fylls reser sig det elastiska pappersnätet och skyddar på så vis det som ligger däri.

– Det här är något som vi håller på att utveckla och som i framtiden faktiskt skulle kunna ersätta bubbelplasten. Möjligheterna är så gott som oändliga, det handlar egentligen bara om att marknaden ska få upp ögonen för dem.

Rätta oss
1 / 5

Plastens största marknad är förpackning och de flesta produkter används en gång och kasseras. På Billerudkorsnäs i Grums experimenterar Anders Gåsste med elastiskt papper som kan ersätta plast.

2 / 5

I stället för bubbelplast? När kuvertet fylls reser sig det elastiska pappersnätet och skyddar på så vis telefonen som ligger däri.

3 / 5

En nedbrytbar pappersförpackning innehållande tallfrön. ”Stoppa ned i marken så kommer vi och hämtar träden om 40 år.”

4 / 5

Nyfiberbaserade material kan användas i stället för traditionella plastförpackningar. Tråget i formbart papper finns ute på marknaden och är godkänt för livsmedel.

5 / 5

Aktuell artikel (1 av 8)
Elastiskt papper från Grums kan ersätta plast

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!