Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 21 oktober - vecka 42
Grums

14 får gå i stället för 200

Foto: Helena Dahlgren

Bättre än väntat. I stället för att 200 personer skulle bli överflödiga vid Gruvön 2019 rör det sig i dag om 14 personer som kan få sluta sina anställningar.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Projektet "Next generation" och Gruvöns nya kartongmaskin presenterades i september och förhoppningarna om en framtid för såväl Gruvön som Grums kommun var stora och är så fortfarande. Samtidigt blev det smolk i bägaren då omorganisationen skulle innebära en minskad arbetsstyrka på Gruvön. Beskedet från företagsledningen var att av de 840 anställda på Gruvön i dag skulle arbetsstyrkan landa på omkring 650.

– Vi är klara med förhandlingarna angående 2019 både när det gäller bemanning och organisationen. Från att i ett tidigt skede vid årsskiftet fått veta att personalstyrkan skulle minskas med cirka 200 personer så blev läget annorlunda. Nu är det 14 anställda som idag är överflödiga 2019. Det känns både tråkigt men samtidigt väldigt roligt att vi i den första delen lyckats rädda 80 procent av de som skulle ha blivit övertaliga i den nya organisationen, säger Bo Knöös, ordförande Pappers avd 96 Gruvön.

Boo Knöös poängterar att ingen ännu är varslad om uppsägning utan det kan hända mycket innan det är dags för företaget att lägga ett varsel på de 14 personer som i dag befaras bli övertaliga 2019.

– Tyvärr har lagen om anställningstrygghet urholkats , då vi inom Pappers hävdar anställningsår hävdar arbetsgivaren kompetensbrist i flera fall. I dag säger lagen att du har sex månader på dig att lära dig en ny befattning för ditt framtida jobb och det kan vara svårt i vissa fall då utbildningstiden kan vara över ett år. Tyvärr är det många av de 14 personerna som har en hög ålder och det är väldigt sorgligt att man kräver en ökad kompetens. Men som jag sa tidigare det kan bli förändringar innan företaget måste lägga sitt varsel och med tanke på att de flera av de 14 är över 55 år så har de en uppsägningstid på ett år. Så varslet måste läggas i november i år, säger Bo Knöös.

Orsaken till att Billerud Korsnäs inte lägger ner PM4 som tidigare var planerat är kundrelaterad, men de övriga PM1,PM2 och PM 5 kommer att stängas ner under 2019.

– Vi beslutade under våren att köra vidare med PM4 för att säkerhetsställa leveranser till våra kunder. Det innebär att det blir en stor skillnad i antal medarbetare som vi först trodde kommer att försvinna under 2019. Nu rör det sig om färre än 20 personer. I dagsläget vet vi inte exakt numerär utifrån pensioner och erbjudanden om pension som getts, som i slutänden kommer påverka utfallet. För oss är det viktigt att i ett tidigt skede informera medarbetare om de får vara kvar eller inte, säger Anita Sjölander, fabriksdirektör vid Billerud Korsnäs, Gruvön.

Anita Sjölander påpekar också att de vikarier, ett 100-tal som anställts för att täcka upp när ordinarie personal ska utbilda sig för den nya kartongmaskinen, utbildas på den befattning/person som ska vara kvar i organisationen.

Bo Knöös menar att det är viktigt med vidareutbildningen och att personalen står för stora förändringar.

– Kompetensen finns redan hos många, trots att det är en nya modern process så är grunden lika, säger Bo Knöös.

Rätta oss
1 / 1

200 befattningar var tänkt att försvinna från Gruvön. När förhandlingarna om den framtida organisationen är klar rörd det sig om 14 personer som kan komma att varslas om uppsägning inför 2019.

Aktuell artikel (1 av 8)
14 får gå i stället för 200

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!