Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Söndag, 22 juli - vecka 29
Friidrott

Tjurruset gav deltagarna en omgång – i år igen

"Det blir jävligare för varje år"
Foto: Tommy Andersson NWT

Dret Den årliga löptävlingen som arrangeras av IF Göta bjöd som vanligt på gyttjebad, tappade skor, Per Alsterdal som tvåa, och en rejäl mängd leenden.

Artikeln fortsätter efter annonsen

I den första solen på vad som har känts som en evighet, stod de 3 500 personerna på startlinjen i årets Tjurrus. Loppet är fortsatt en deltagarsuccé och på anmälningslistan är det många som varit med tidigare år.

– Det är en häftig utmaning, jag är med för tionde året i rad och nytt för i år är också att mina tre söner springer, säger den 62-årige hammaröbon, Tommy Karlsson.

Varför tror du Tjurruset är så populärt?

– Jag vet inte, det är bara kul. Jag har tänkt varje år när jag står bakom startlinjen att det här blir mitt sista år, men sedan står jag där året efter ändå.

Hur var loppet i år jämfört med föregående?

– Det blir jävligare för varje år.

Loppet som byter rutt varje år fick i denna upplaga av Tjurruset jobba runt Sandbäckstjärnet – på grund av granatfynd.

Hur känns det att ha sprungit runt granater tidigare år?

– Det känns inte så farligt, jag står ju här nu, säger årets segrare André Rangelind med ett leende. Han har nu vunnit tävlingen fem år i rad.

Per Alsterdal sprang loppet för första gången 1998 och är nu uppe i så många gånger att han inte själv minns. Men han har vunnit tio gånger och kommit tvåa fem och där i mellan haft någon placering utanför pallen.

– Det var när jag började satsa på min löparkarriär som jag sprang Tjurruset många år i rad, säger Per Alsterdal.

Per som ändå har fått smaka segerns sötma hela tio gånger har nu fått se André Rangelind knipa förstaplatsen fyra år i rad. Men 40-åringen som numera bara är motionär har fortfarande kvar tävlingsinstinkten.

– Jag vill ju vinna men jag tränar inte alls så mycket som behövs för att slå André. Egentligen borde jag inte vara så nära som jag är. Det är något som händer på startlinjen och tävlingsmänniska som jag är så blir det som en slags extrainjektion av energi.

Linnea Martinsson kom först av tjejerna för andra året i rad. Närmaste konkurrent kom inte förens tre minuter efter. Orienteraren har verkligen satt ribban högt.

Vad gillar du med Tjurruset?

– Det är en rolig tävling och det är häftigt att den ändras om in för varje år och jag som orienterare tycker det är roligt att springa i terräng, säger Linnea Martinsson.

Rätta oss
1 / 6

Drethôle, denna gång utsatt efter en knapp kilometer satte löparna på prov.

2 / 6

3 / 6

4 / 6

5 / 6

6 / 6

Aktuell artikel (1 av 8)
Tjurruset gav deltagarna en omgång – i år igen

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!