Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 24 oktober - vecka 43
Friidrott

VM-klar efter jättehopp

Superinsats av värmländskan på Stockholms stadion
Foto: Jessica Gow/TT

Efter en tung säsongsinledning stämde plötsligt allt för Sofie Skoog. 1,94 innebar tredjeplats i tävlingen, tangerat personligt rekord och klarad VM-kvalgräns.

– Både lättnad och eufori, säger ekshäringen.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Trots en säsongsstart där beskedliga 1,87 var det högsta hon hoppat på tre tävlingar var Sofie Skoog efter en bra träningsbecka ändå hoppfull inför söndagens Diamond League-tävling i Stockholm.

Den känslan byggdes på ytterligare under söndagen.

– Jag hade ett skönt lugn i kroppen direkt på morgonen, det har varit bra väder och jag kände mig väldigt pigg på uppvärmningen. Men man vet aldrig riktigt ändå innan inhoppningen. De tre första hoppen där var inget att skryta över – men sen fick jag till en riktig pärla på 1,85. Då förstod jag att ”det kan bli riktigt bra i dag”, säger Sofie Skoog.

Värmländskan gick in på 1,80 och klarade sedan även 1,85 och 1,90 i första försöken.

– Hoppen på 1,80 och 1,85 var jättebra, men sen var 1,90 hoppet faktiskt inte alls bra. Då började jag direkt tänka "Men Gud, ska jag börja hoppa dåligt nu...".

Ribban lades upp på 1,94, såväl kvalhöjd till VM som Sofie Skoogs personliga rekord. Men den 27-åriga Götahopparen klarade även den höjden i första försöket.

– Att ta 1,94 var både lättnad och eufori. Alla känslor kom på en och samma gång.

Ytterligare tre hoppare klarade 1,94 men trots att varken Skoog eller Yuliya Levchenko klarade 1,97 var det värmländskan som blev trea då ukrainskan tog 1,94 först i andra försöket. Polska tvåan Kamila Licwinko stannade på 1,97 medan världsettan Mariya Lastskene vann på 2,00.

– Att jag skulle få ut mer än 1,87 var väldigt realistiskt. Men jag fattar inte att jag alltid ska vara så seg att komma i gång. Jag har aldrig börjat en säsong bra, trots att jag varje år tänker "nu ska jag börja bra direkt". Jag kanske helt enkelt får vänja mig vid att det blir lite lägre resultat i början.

• VM, hur låter det?

– Dit vill jag. Eller nej, dit ska jag.

Ja, det enda som kan stoppa Skoog från mästerskapet i London i augusti är om tre andra svenskor skulle hoppa högre än henne i sommar – knappast troligt.

Värmländskans förhoppning är även att tredjeplatsen i Stockholm ska ge henne inbjudningar till Diamond League-tävlingar i juli.

– Framför allt vill jag verkligen till London. Den tävlingen var så himla rolig i fjol, den är på en häftig arena plus att VM ju går där.

1,94-hoppet gör även att hon nu är Sverigeetta i sommar och därmed med stor sannolikhet blir uttagen till lag-EM – det enda mästerskap Sofie Skoog inte hoppat – som avgörs i Finland nästa helg.

– Jag tror uttagningen sker i morgon. Men jag tror jag ligger bra till nu.

Förutom Skoog fanns flera värmlänningar med i söndagens förtävling, Folksam Challenge. Kaiza Karlén slutade tvåa i damernas längdhopp på årsbästat 6,20 medan Emilia Kjellberg blev femma i samma tävling på 5,95.

I damernas spjut blev Bores Carolin Näslund trea på 49,14.

Rätta oss
1 / 1

Sofie Skoog gör två tummar upp efter att ha tangerat sitt personbästa då hon tog 1,94 i Diamond League-tävlingen i Stockholm.

Aktuell artikel (1 av 8)
VM-klar efter jättehopp

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!