Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Torsdag, 19 oktober - vecka 42
Friidrott

Skoog siktar på nytt pers

”Det är en lyx med att hoppa på hemmaplan”
Foto: Håkan Strandman

Massor av släkt och vänner på plats.

Ett specialanpassat höjningsschema – och hoppmattan exakt där hon vill ha den.

Manegen är krattat för att Sofie Skoog, 27, ska sätta nytt pers på Karlstad GP på tisdag.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Okej, förbered er på lite höjdhoppsnörderi. För att det är detaljerna som gör det blir tydligt när Sofie Skoog berättar om varför hon är glad att Göta placerat höjdhoppsmattan just där den ligger – vinklad mot läktaren och inte mot gräsplanen – till tisdagens GP-gala på Tingvalla.

– Dels har det att göra med var solen är på kvällen – jag vill inte ha den rakt i ögonen, säger Skoog och fortsätter:

– Sen har det att göra med hur banan är. Det låter säker jättetöntigt, men det är lättare att mäta ut ansatsen rakt som mattan ligger nu. När den ligger åt andra hållet har man ingen ”fast punkt” att gå emot – vaktmästarlängan är sneddad vilket gör det svårt att mäta rakt. Nu har man gräskanten att mäta emot vilket gör att det blir lättare att få ansatsen rätt.

Lägg därtill att hopparna nu inte behöver samsas med löparna om utrymme när de laddar för sina hopp och det är lätt att förstå varför mattans placering engagerar henne.

– Jag har alltid trivts bättre att hoppa åt det här hållet. Det är en lyx med att hoppa på hemmaplan, man får komma med såna önskemål.

Ett annat önskemål som Skoog fått igenom gäller höjningsschemat. För i stället att gå från 1,90 till 1,94 och sedan 1,97 – som är klart vanligast – kommer man nu gå höja enligt schemat 1,85, 1,89, 1,92, 1,95 och 1,97.

Allt för att Skoog, som gjort flera hopp över 1,93 samt personliga rekordet 1,94, ska få optimala förutsättningar till ett nytt pers.

Vad talar för att det blir högt på tisdag?

– För jag är i bra form och det är roligt att tävla här. Publiken är så fantastiskt bra. Och det är roligt att det inte bara är jag som säger det. Jag kollade startlistorna häromdagen och såg att nästan alla VM-klara svenskar kommer. Och när man lyssnar runt är det just därför – för att stämningen är så bra. Det är kul att höra att inte bara jag, som har halva Ekshärad här, känner så.

Ja, publikstöd kommer Sofie Skoog ha så det räcker och blir över nere i höjdhoppskurvan.

– Det kommer 15 stycken från jobbet och minst 20 släktingar plus träningsgäng och vänner. Jag kommer ha bra stöd, skrattar hon.

Värmländskan kommer från två tävlingsfria veckor.

– Jag har kunnat köra riktig träning, vilket man inte hinner när det är tätt mellan tävlingarna. Nu har jag kunnat köra lite längre träningspass så jag håller över VM.

Det drömscenario som Sofie Skoog målade upp inför säsongen, med tidigt avklarad VM-kvalgräns och Diamond League-inbjudningar i juli, blev verklighet. Och att det gått så bra som det gjort gör att hon redan nu blivit inbjuden till Diamond League-finalen i Bryssel 1 september.

– Jag är klar för den. Man samlar poäng i alla Diamond League-tävlingar och jag låg trea i den listan efter tävlingen i London – och vi som låg topp fyra då fick direkt en inbjudan till Bryssel. Det känns jätteskönt.

Säsongsavslutningen blir därmed hektisk med tävlingen i Bryssel på fredagen innan Skoog flyger till Stockholm för att avsluta säsongen med Finnkampen.

– Jag gjorde samma resa i fjol. Det känns lite sjukt. GP-galan nu, sedan VM, SM, Diamond League-final och Finnkampen. Det är bara roliga tävlingar kvar på säsongen.

Rätta oss
1 / 1

Ett höjningsschema som är anpassat just för henne – och mattan exakt där hon vill ha den. Sofie Skoog går för nytt pers på Karlstad GP på tisdag.

Aktuell artikel (1 av 8)
Skoog siktar på nytt pers

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!