Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Söndag, 18 mars - vecka 11
Friidrott

100-årsjubileum när Göta får SM

Foto: Peter Bäcker

IF Göta arrangerade sitt första friidrotts-SM 1919 – då på nybyggda Tingvalla IP.

100 år senare kommer det svenska mästerskapet tillbaka.

– Vi ska knyta ihop säcken bra, säger Johan Engberg, sportchef i Göta.

Artikeln fortsätter efter annonsen

IF Göta hoppas att det blir en avskedsfest för Tingvalla IP. Anläggningen är uråldrig och inne på den sista versen för större evenemang som friidrotts-SM.

– Vi sökte även inför 2015 men fick ett nej. Nu till 2019 kommer det att bli mycket provisoriska lösningar med kringfaciliteter, toaletter och restaurang. Men vi ser det som ett gott tecken att vi fick ett SM trots Tingvallas brister efter 100 år som anläggning. Man väljer inte Tingvalla IP, utan man väljer Göta som arrangör, säger Johan Engberg.

Värdskapet för friidrotts-SM 2019 stod till slut mellan Karlstad och Uddevalla.

– Det var lite av ett målfoto. Vi tackar för en god match och jag hoppas verkligen att Uddevalla söker igen, säger Engberg.

IF Göta kommer att arrangera mästerskapet i samverkan med Karlstad kommun.

– Det känns skönt att vi äntligen rott det här i hamn och det kommer stärka Karlstad som evenemangsstad. Det blir ett bra skyltfönster och vi ska visa vår bästa och soligaste sida, säger kommunalrådet Erik Nilsson (KD).

Fem gånger tidigare har det tävlats om individuella friidrottsmedaljer i Karlstad och första gången skedde utanför IF Götas regi. Man tog dock på sig ansvaret för mästerskapet 1919.

– 1918 fanns det ingen arena i Karlstad, men en dag innan friidrotts-SM började stod den redo – det som i dag är Tingvalla IP. Ur ett friidrottsperspektiv så är det på nationell basis det största man kan göra, säger Engberg.

36 medaljer ska delas ut.

– Annars har vi ganska fria tyglar och ska bygga ett helhetskoncept som andas friidrott och kultur. Vi har två år på oss att forma det så bra som möjligt, och få till arenan fin och bra för ett SM.

Det är inte klart vilka datum som friidrotts-SM arrangeras på, men det lutar åt augusti. VM i Doha går i september och det ska även passa in bland Finnkampen och Diamond League.

• Planerar ni ett GP även det året?

– Det är en fråga som vi får ta ställning till senare, först och främst måste Folksam landa ett nytt avtal och vi måste få förtroendet. Avtalet vi har nu går ut efter i år.

I snabbskissen räknar Göta och Karlstad kommun med att evenemanget kan locka 8 000-12 000 åskådare över tre dagar och drygt 3 000 gäster till Karlstad.

När Göta arrangerade SM 2004 kom det över 10 000 i publik.

– Det finns förutsättningar för att göra det riktigt intressant. Det är en ny generation på väg inom svensk friidrott.

Om det blir Tingvallas IP sista framträdande som arena är fortfarande oklart. Det kommer dock att bli det sista SM:et – på en arena som redan är daterad.

– Vi tittar på många arenor i Karlstad och vår ambition är att komma fram med något. Men jag kan inte lova något om när, säger Erik Nilsson.

Rätta oss
1 / 2

Sofie Skoog och Oscar Vestlund jublar över att friidrotts-SM kommer till Karlstad. Det har bland annat John Weslien, ordförande i Göta, Johan Engberg, sportchef och politikerna Erik Nilsson och Linda Larsson sett till.

2 / 2

Oscar Vestlund, Sofie Skoog, Erik Nilsson och Linda Larsson.

Aktuell artikel (1 av 8)
100-årsjubileum när Göta får SM

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!