Torsdag, 21 september - vecka 38
Freeskiing

”Jag är väldigt stolt”

Foto: Peter Bäcker

Som karriärens näst största prestation. Så rankar Emma Dahlström VM-silvret i slopestyle i spanska Sierra Nevada.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Finaldagen i solen i Spanien kom att bli en emotionell berg och dal-bana för Hovfjällets stolthet. Allt började med att hon missade landningen i första hoppet i första åket.

– Det har varit väldigt svårt hela veckan att hitta rätt fart, snön har skiftat mycket och vinden har varit svår att avgöra hur stark den är. Nu kom jag för kort i första hoppet och lyckades inte ställa ned det, säger Dahlström om åket där chansen till bra poäng rök direkt.

Desto bättre gick det i åk nummer två där Dahlström presterade bra tills det bara återstod en railsektion där Dahlström föll och på nytt såg chansen till en bra poäng gå upp i rök.

– Jag brukar inte bli så arg men den här gången blev jag vansinnig. Det tricket jag gjorde missar jag kanske en gång på tusen. När jag låg där i snön kände jag bara ”nej, där hade jag chansen”.

Men Dahlström skulle inte vara ensam om att få problem just på den railsektionen där åkarna körde på taket av ett ”hus” som av kommentatorerna döptes till ”The roof of doom”.

– Organisatörerna bestämde sig för att vaxa det mellan första och andra åket – men det var ingen som sa till oss åkare. Det var det halaste räcke jag åkt på, det gick säkert tre gånger så snabbt som under första åket. Alla blev otroligt förvånade, säger Dahlström.

Men trots besvikelserna i första och andra åket lyckades hon samla sig till ett tredje åk.

– Jag visste ganska snabbt att jag inte skulle kunna fajtas om guldet, jag missade lite lätt på den näst sista railsektionen, men att det i övrigt gick bra och skulle kunna räcka till pallen, säger Dahlström som klarade av det otäcka taket och som fick 83,80 i poäng och därmed klev upp på andra plats.

– Sen var det nervöst att stå där och vänta, det var många duktiga åkare kvar.

Men till sist kunde Emma Dahlström sträcka armarna i vädret och jubla över karriärens första VM-medalj i vad som var hennes blott andra VM.

– Jag har inte kört VM på sex år. För fyra år sedan var jag skadad, för två år sedan krockade det med X Games. Och för sex år sedan var jag inte på den nivån jag är nu, det här var första gången jag kände vittring på medaljer, säger Dahlström.

• Hur rankar du VM-silvret totalt i din karriär?

– Som det näst bästa jag gjort, segern i X Games 2015 är fortfarande lite högre. Men jag har haft en tuff säsong, det är inte mycket som gått min väg och jag har haft mycket ribba ut i slopestyle. Otroligt skönt att få till det på VM, jag är väldigt stolt över medaljen, säger Dahlström som fick sällskap på pallen av franska världsmästaren Tess Ledeux och brittiska bronsmedaljören Isabel Atkin.

En tävling återstår nu på säsongen, världscupavslutningen i big air i norska Myrkdalen-Voss på fredag.

Dahlström är världscupledare inför avslutningen där stora delar av toppkonkurrenterna inte kommer till start.

– Jag vet att schweiziskorna inte kommer, och det är ju många av dem jag tampas med i toppen. Så jag hoppas kunna avsluta bra, det vore skönt att få med sig en buckla till från den här säsongen.

Rätta oss
1 / 1

Prispallen i slopestyle-VM i spanska Sierra Nevada där Emma Dahlström, Tess Ledeux och Isabel Atkin lade beslag på medaljerna.

Aktuell artikel (1 av 2)
”Jag är väldigt stolt”

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!